Lauluja arjen härdellistä

Kansanmusiikki. Lappeenrantalaisen Kipinän toinen levy pureutuu entistä syvemmälle naisen työntäyteiseen arkeen.

Riina Nokso-Koivisto

Jos ruuhkavuosiaan elävät naiset onnistuvat arjen keskellä nappaamaan itselleen omaa aikaa, mitä he tekevät? Lappeenrantalaiset Emmi Maijanen, Maria Olkku ja Eija Haikala tekivät levyn.

Kansanmusiikkiyhtye Kipinän toinen levy Omaa aikaa on juuri ilmestynyt. Sitä juhlistetaan huomenna lauantaina ravintola Teerenpelissä keikalla.

— Sitähän tämä musiikin harrastaminen meille on, omaa aikaa. Välillä se pitää oikein puristamalla puristaa työn, lastenhoidon, ruuanlaiton, pyykinpesun ja parisuhteen keskellä, Maijanen sanoo.

 

Arkea Kipinän laulut käsittelevät rempseällä ja huumorin sävyttämällä otteella. Esimerkiksi Emmi Maijasen omassa arjessa on tänä vuonna tapahtunut monta muutosta. Helmikuussa hän sai esikoisensa ja pari viikkoa sitten palasi takaisin töihin.

— Voi olla, että omiin kappaleisiini on tullut uudenlaista pehmeyttä. Mielestäni tällä levyllä olemme löytäneet oman juttumme vielä aiempaa selkeämmin.

Kipinässä Emmi Maijanen soittaa viulua ja Maria Olkku matkaharmonia. Koko naistrio laulaa. Kappaleita syntyy sekä yksin että yhdessä.

— Meillä kaikilla on aika erilaiset elämäntilanteet, mikä näkyy laulujen sanoituksissa. Se tuo myös levylle monenlaisia näkökulmia, Maijanen sanoo.

 

Maijanen, Olkku ja Haikala ovat musisoineet yhdessä jo kouluajoista lähtien. He tutustuivat parikymmentä vuotta sitten Alakylän musiikkiluokilla.

Kansanmusiikki yhdisti kaikkia jo lapsena. Emmi oli aloittanut viuluharrastuksen pikkupelimanneissa asuessaan Kangasalla. Maria ja Eija taas harrastivat kansantanssia. Alun perin Kipinä perustettiin säestämään Rajan Nuorten kansantanssiesityksiä.

Ammattimuusikoiksi naiset eivät kuitenkaan pyrkineet, vaan hakeutuivat teknisille aloille. Maijanen ja Olkku kouluttautuivat diplomi-insinööreiksi ja Haikala paperiprosessinhoitajaksi.

— Siltä pohjalta näitä lauluja pitää myös kuunnella. Nämä eivät ole taiteilijoiden tekemiä, vaan kahden insinöörin ja yhden prosessinhoitajan, Maijanen nauraa.

 

Kipinä on yksi esimerkiksi siitä, miten kansanmusiikin tekeminen on Etelä-Karjalassa nykyisin lähinnä naisten harteilla.

Nimekkäin paikallinen kansanmuusikko on tietenkin Kehruuhuonetta ja Sakonat-tapahtumaa johtava Sari Kaasinen. Kaasisen nuorista oppilaista on syntynyt myös yhtyeitä, kuten Roihu ja Hauru, jonka jäsenet ovat tosin jo muuttaneet Helsinkiin opiskelemaan.   

Nuorista naisista koostuu myös imatralainen yhtye Mielettömät. Imatralta kotoisin olevat sisarukset Meri ja Tuuli Wallenius asuvat Helsingissä, mutta keikkailevat usein Imatralla, esimerkiksi ensi viikon perjantaina 23.12.

 

Kipinän levyjulkkarit 17.12. Teerenpelin yläkerrassa Lappeenrannassa klo 19.

 

Kirjoittaja:
Riina Nokso-Koivisto