Categories
Artikkelit

Myllysaaren sauna kaipaa Jasper Pääkköstä

Liikunta. Käyttäjät kehottavat säännöllisesti kaupunkia satsaamaan peruskunnossa olevaan saunaan. Voisiko siitä syntyä Myllysaaren Löyly?

Vesa Salminen

Myllysaaren sauna nököttää yksinäisenä harmaassa talvi-illassa. Saunojilla ja lämmittäjällä on välipäivä. Viereisen uimastadionin avantokin on tyhjä.

Voisiko tästä paikasta tulla nykyaikainen saunamaailma ja Lappeenrannan vetovoimatekijä?

Etelä-Saimaan lukijat-palstalla Myllysaaren saunoja kehotti kaupunkia ottamaan mallia Helsingistä ja sen merenrantasaunoista, esimerkiksi Löylystä.

Vihreiden kansanedustajan Antero Vartian sekä näyttelijän ja Saimaallakin tunnetun kalastusaktiivin Jasper Pääkkösen futuristinen saunahanke valmistui viime keväänä Hernesaarenrantaan. Se on kooltaan noin tuhat neliötä plus 1 500 neliötä terassitilaa. Rakentamiskustannukset olivat kuusi miljoonaa euroa.

Ravintolatoimintaa paikassa pyörittää Royal Ravintolat, jonka liikevaihto oli viime vuonna 65 miljoonaa euroa.

Löylyssä kahden tunnin saunominen maksaa kävijälle vajaat 20 euroa, Myllysaaressa uimahallilipun verran, eli kertamaksu on 6,50 euroa.

Myllysaaren sauna on sisätiloiltaan peruskunnossa, mutta laituri on jo käytössä kolhiintunut. Uimarantaa ja sen ympäristöä on kunnostettu paljon viime vuosina, mutta saunan laajennuksesta Lappeenrannalla ei ole suunnitelmaa.

Sauna oli hetken aikaa myynnissä pari vuotta sitten, mutta se vedettiin pois listalta, kuten myös Ahvenlammen, Rauhan ja Valkamanrannan saunat.

Myllysaaren saunaa on sen jälkeen tarjottu vuokrattavaksi, mutta kiinnostusta on vähentänyt se, että tiloissa on vain yksi sauna sekä pesu- ja pukuhuone. Puukiuas lisää saunojien nautintoa, mutta myös lämmittäjän työtä sähkökiukaaseen verrattuna.

– Saunan sijainti perhepuiston kärjessä on hankala, koska kesällä saunalle ei sallita autoilla ajoa muilta kuin invapysäköintimerkin haltijoilta, liikuntatoimenjohtaja Ilkka Oksman sanoo.

Oksmanin mielestä uusi yleisösauna sopisi parhaiten sellaiseen paikkaan Saimaan rannalle, johon pääsee sujuvasti kulkuneuvoilla.

Myllysaaren saunaa kunnostettiin ja laajennettiin parissa osassa vuosituhannen vaihteessa. Lauteita ja seinäpaneeleita on uusittu parin kolmen vuoden välein.

Kaupunginhallituskin pääsi käsittelemään kokouksessaan saunaongelmaa vuonna 2000, kun saunojat valittivat, ettei lämmin vesi riitä.

Pitkänäperjantaina 2013 sauna syttyi tuleen ja oli hetken pois käytöstä, mutta silloin selvittiin ohikulkijan hälytyksen ansiosta saunan sisäkaton paneeleiden tuhoutumisella.

Lappeenranta on sijoittanut Myllysaaren saunan niin sanottuun D-salkkuun. Siellä olevaa omaisuutta pidetään peruskunnossa, mutta ei kunnosteta.

Myllysaaren sauna

Käyntikertoja oli alkuvuonna 1.1.-11.11. välisenä aikana yhteensä 8 063, eli 179 kävijää viikossa.

Suurin kävijämäärä päivässä oli 80 ja pienin 31.

Vuonna 2015 tulot olivat 39 000 euroa, menot 56 000 euroa, eli tappiota 17 000 euroa.

Sauna on avoinna tiistaina ja torstaina kello 16-20 miehille, keskiviikkona ja perjantaina kello 16-20 naisille. Maanantai on saunan siivouspäivä.

Kirjoittaja:
Vesa Salminen