”Nautin tästä niin paljon”

YLEISURHEILU. Kilpakävelijä Aku Partanen treenaa jo täysillä kohti uusia tavoitteita. Keskeytys Rion olympialaisissa oli rankka kokemus.

Anssi Silvennoinen

Aku Partanen huhki maanantaina Lappeenrannan urheilutalolla kehoaan huoltaen. Lappeenrannan Urheilu-Miesten kilpakävelijä asuu Helsingissä, mutta piipahti itsenäisyyspäivän alla perheensä luona vanhassa kotikaupungissaan.

Rion olympialaisissa Partanen joutui keskeyttämään 50 kilometrin kisan loukkaantumisen vuoksi. Nyt katse on jälleen eteenpäin.

-Pääsin siitä yli, kun menin takaisin treenaamaan, otin kiinni perusasioista ja asetin uuden tavoitteen ensi vuoteen. Huomasin taas, miten mukavaa tämän tekeminen itsessään on. Nautin tästä niin paljon, Partanen, 25, kertoo.

Marraskuun puolivälissä Partanen kävi Jyväskylän kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksessa tekniikka- ja kuntotesteissä sekä astmaan liittyvässä keuhkojen maksimi-ilmamääräkokeessa.

Tulokset vahvistivat, että suunta on oikea.

-Tilanteeni on nyt parempi kuin koskaan aiemmin tähän aikaan vuodesta. Olen ollut terveenä. Harjoittelukin on nautittavampaa, kun näkee treenien purevan ja huomaa menevänsä kovempaa kuin edellisellä kerralla.

RION pätsissä Partanen tunsi kovan vihlaisun yhden kääntöpaikan jälkeen. Jalka oli oireillut ensi kerran vuoristoleirillä ennen varsinaista viimeistelyleiriä Brasilian Penedossa.

Olympialaisissa Partanen oli kuitenkin lähtenyt luottavaisena matkaan. Jalka oli saatu oireettomaksi, ja sitä oli vielä hoidettu kortisonipuudutteella.

Vihlaisun jälkeen Partanen sai pian kipulääkkeen valmentajaltaan Valentin Konoselta ja odotti, josko askel askeleelta voimistunut piina alkaisi helpottaa.

Tuskaa jatkui kymmenkunta kilometriä. Olympiakilpailu jäi kesken hieman ennen 20 kilometrin väliaikaa.

-Siinä hetkessä se tuntui sanoinkuvaamattoman vaikealta tilanteelta. Olin kuitenkin valmistautunut siihen kisaan aika kauan ja täysillä panostaen.

Päätöstä edelsi kova kamppailu itsensä kanssa. Matkaa oli jäljellä yli puolet.

-Kipeällä jalalla sellaista suoritusta ei vain pysty tekemään. Sitä tietää sisimmässään, että nyt on järkevää jättää kesken. Silti ei millään halua.

Paikka oli rankka. Olympialaisiin pääsy on ollut Partasen unelma lapsuudesta asti.

-Aika pitkäänkin tuntui, että miten tästä pääsee ollenkaan yli.

Partanen purki tapahtunutta muun muassa Konosen kanssa. Toipuminen alkoi kirjaimellisesti Suomeen paluun jälkeen, kun jalka kuvattiin.

-Paljastui, että keskimmäinen pakaralihas oli revähtänyt pahasti. Jalka tuli kuntoon muutaman viikon täyslevolla. Leikkausta ei tarvittu.

Huippu-urheilu vaatii kropan virittämistä äärimmilleen. Se on jatkuvaa tasapainoilua mahdottoman ja mahdollisen välillä.

Nyt Partanen tietää, että revähdyksen juuret ulottuvat keväälle, jolloin astma- ja allergiaoireet pilasivat tärkeän harjoitusjakson.

-Olin sitten vuoristoleirillä ehkä vähän liian innoissani siitä, että elimistöni toimi taas. Tiesin olympiakisojen lähestyvän, joten sitten sitä tosiaan treenasinkin, vielä aika mäkisessä maastossa. Jalka ei kestänyt sitä.

Jatkossa Partanen aikoo suhtautua vammoihin entistä vakavammin ja antaa kropalle aikaa palautua.

-Toisaalta jalka meni välillä oireettomaksi. Miten sitä ymmärtää levätä, kun oireita ei ole. Pitäisi vaan ymmärtää.

Kirjoittaja:
Anssi Silvennoinen