Categories
Artikkelit

Sammon tuloista lähtee viidennes

Koulutus. Jättileikkaukset ovat ajaneet monet ammattikoulut taloudelliseen ahdinkoon. Saimaan ammattiopisto on pärjännyt leikkausten kanssa tavallista paremmin.

Matti Saarela

Ammattikoulujen valtionosuuksia on leikattu viime vuosina kovalla kädellä. Viime keväänä opetus- ja kulttuuriministeriö teki kyselyn siitä, miten oppilaitosten ylläpitäjät ovat selvinneet hevoskuurista.

Ministeriö on kutsunut ”kriisitestissä” heikoiten pärjänneiden ammattikoulujen ylläpitäjät neuvotteluihin. Saimaan ammattiopisto (Sampo) ei kuulu näiden 30 suurissa talousvaikeuksissa olevan ammattikoulun joukkoon.

Leikkauksia on tehty noin 200 miljoonan euron edestä. Sammon rehtorin Antti Lehmusvaaran mukaan kysymys ei ole uusista leikkauksista ammattikoulujen määrärahoihin.

— Nyt ei suunnitella mitään uusia jättileikkauksia. Kuluja on jouduttu karsimaan joka vuosi. Viime vuonna meidän toimintakulumme olivat 39,2 miljoonaa euroa, tänä vuonna ne ovat 34,6 miljoonaa euroa ja ensi vuoden budjetissa 33,1 miljoonaa euroa, Lehmusvaara kertoo.

 

Sammon tämän vuoden talousarviossa menot ovat Lehmusvaaran mukaan arvioitu tuloja suurempia.

— Olemme kuitenkin pystyneet sopeuttamaan menoja ja hankkimaan lisätuloja niin, ettei alijäämää synny tämän hetkisen ennusteen mukaan lainkaan. Asioita on pystytty viemään eteenpäin, Lehmusvaara sanoo.

Hevoskuuri kuitenkin jatkuu. Lehmusvaaran mukaan Sammon toimintakulut ovat vuonna 2019 noin 31,8 miljoonaa euroa ja vuonna 2020 noin 31 miljoonaa euroa. Viidessä vuodessa Sammon budjetin loppusummasta on jouduttu karmaan reilu viidennes.

Lehmusvaara sanoo, että luvut perustuvat oppilaitoksen omiin arvioihin, sillä uutta rahoituslakia ei ole vielä hyväksytty, eikä koelaskelmia tehty. Kuluja pitää karsia edelleen.

— Meillä on käytössä sopeutusohjelma, jossa kaikkia säästöjä ei rusauteta kerralla, vaan ne tehdään neljässä tai viidessä vuodessa. Tarkoitus on suunnitelman mukaan tehdä näiden neljän tai viiden vuoden aikana 3,5 miljoonan euron alijäämä, joka katetaan aikaisemmin kertyneillä ylijäämillä.

 

Kirjoittaja:
Matti Saarela