Categories
Artikkelit

Taipalsaaren isot investoinnit on tehty

Budjetti 2017. Vaikka veroprosentti nousee, talousarvion arvioidaan jäävän alijäämäiseksi.

Helena Rissanen

Taipalsaaren kunta jatkaa tarkan euron politiikkaa myös ensi vuonna. Veroprosentti nousee 20:stä 20,5:een, mutta talousarviossa varaudutaan silti 750 000 euron alijäämään. Tänä vuonna alijäämää on arvioitu tulevan 1,8—2 miljoonaa.

— Suuri haaste on se, että meillä on entisiä ylijäämiä neljä miljoonaa euroa. Tavoitteena on saada kehitys taittumaan niin, että kahden vuoden kuluttua tulot ja menot olisivat tasapainossa, kunnanjohtaja Jari Willman sanoo.

Talouden tasapaino on tarkoitus saavuttaa 2019, kun suurimmat muutokset kuntien toimintaan maakunta- ja sosiaali- ja terveysuudistusten vuoksi ovat tulossa.

Kunnanhallitus hyväksyi ensi vuoden budjetin tiistaina, ja valtuusto saa sen käsiteltäväkseen ensi viikon keskiviikkona.

 

Vuoden 2017 talousarvioesityksen käyttötalousmenojen loppusumma on 27,8 miljoonaa euroa. Suurin menoerä on Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin maksuosuus 13,1 miljoonaa. Palkkoja kunta maksaa ensi vuonna hiukan vajaat kuusi miljoonaa. Verotuloja on arvioitu kertyvän noin 18,8 miljoonaa euroa, ja valtionosuuden määräksi on arvioitu 6,3 miljoonaa.

Taipalsaari on muutaman vuoden sisällä investoinut noin 15 miljoonaan euron edestä. Valmiiksi on saatu muun muassa kirkonkylän koulu, päiväkoti ja liikuntatila sekä Saimaanharjun uusi päiväkoti ja nuorisotila. Vehkataipaleen koulun on määrä valmistua vuodenvaihteessa.

Nyt investointivauhti hiljenee.

— Kaikki tilat kunnantaloa lukuun ottamatta ovat uusia, ja vuonna 1990 rakennettu kunnantalokin on hyvässä kunnossa. Saimaanharjun alakoulu toimii nyt parakeissa, ja jatkosta tehdään päätöksiä ensi vuoden puolella. Koulun suunnitteluun on varattu ensi vuodelle 100 000 euroa.

Ensi vuoden investointien loppusumma on 1,2 miljoonaa, joka menee perusinfrastruktuurin kunnossapitoon ja perusparannukseen.

Kunnanhallitus siirsi tiistaina Kuhatien peruskorjauksen myöhemmäksi, ja varasi sen sijaan 240 000 euroa kirkonkylän kääntöpaikan ja keskusta-alueen kehittämiseen.

 

2017 investointeja

Muukkolantien peruskorjaus 310 000

Kirkonkylän keskusta-alueen kehittäminen 240 000

Terveyskeskuksen siipiosan rakentaminen 100 000

Kaavateiden katuvalaistuksen uusiminen 100 000

Saimaanharjun koulun suunnittelu 100 000

Sarviniemen laiturin peruskorjaus 35 000

 

Kirjoittaja:
Helena Rissanen