Categories
Artikkelit

Talouden raamit on hyväksytty yhdessä

Politiikka. Lappeenrannan kaupunginvaltuuston ryhmänjohtajat pitävät valtuustokauden suurimpana saavutuksena velkaantumisen pysäyttämistä.

Matti Saarela

Ryhmänjohtajat pitävät Lappeenrannan kaupunginvaltuuston valtuustokautta onnistuneena. Myös uusi sopimisen kulttuuri, valtuustoryhmien hyvä yhteistyö saa jokaiselta suitsutusta. Johtavien virkamiesten ja luottamusmiesten suhteet ovat kunnossa.

Kaksi vuotta sitten kaupunginjohtaja Kimmo Jarva sai osakseen sapekasta kritiikkiä etenkin kokoomuksen ja keskustan valtuustoryhmien kellokkailta. Nyt suhteet ovat kunnossa, vakuuttavat sekä kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Joonas Grönlund että keskustan valtuustoryhmän puheenjohtaja Jouni Kemppi.

-Jarva on ottanut saamastaan palautteesta opikseen, Grönlund arvelee.

-Yhteistyö kaupunginjohtajan kanssa on sujunut ihan asiallisesti. Minulle oli yllätys, että häntä kohtaan suunnattu kritiikki nousi niin voimakkaasti esiin, Kemppi sanoo.

Kun valtuustoryhmien puheenjohtajilta kysyy, mikä on heidän mielestään ollut merkittävin onnistuminen kuluneella valtuustokaudella, saa kaikilta saman vastuksen: kaupungin talous on saatu tasapainoon.

-Olemme pystyneet yhdessä sopimaan asioista, ja kaupungin velkaantuminen on voitu pysäyttää, perussuomalaisten valtuustoryhmän puheenjohtaja Ilpo Heltimoinen sanoo.

-Valtuustokausi on mennyt todella hyvin. Olemme valtuustoryhmänä tehneet yhteistyötä kaikkien kanssa, ja tehneet yhdessä nämä suuret ja kauaskantoiset taloudelliset päätökset, kristillisdemokraattien valtuustoryhmän puheenjohtaja Juha Rantalainen kertoo.

Kovin paikka kaikille valtuustoryhmille oli kuntaveron korottaminen 21 prosenttiin.

-Täytyy olla todella tyytyväinen, että asioista on voitu sopia, Kemppi sanoo.

Velkaa Lappeenrannan kaupungilla oli viime vuoden lopussa Kuntaliiton tilastojen mukaan 3 199 euroa asukasta kohti ja Lappeenranta-konsernilla peräti 7 357 euroa asukasta kohti.

-Huomattava osa konsernin veloista on kuitenkin kunnan vuokra-asuntojen rakentamiseen otettua lainaa. Sen takaisinmaksu ei ole ongelma, Grönlund muistuttaa.

Kokoava hahmo Lappeenrannan kaupunginvaltuuston valtuustoryhmien yksituumaisuuden takana on kaupungin strategia- ja rahoitusjohtaja Olli Naukkarinen.

-Hänen johdollaan on laadittu pohjapaperit talouden vaihtoehdoista, Kemppi sanoo.

Jokainen ryhmä on pyrkinyt annetuissa raameissa toteuttamaan tärkeiksi katsomiaan tavoitteita.

-Me olemme pyrkineet höllentämään päivähoitoon pääsyn kriteerejä ja löytämään budjettiraamista rahat siihen, sosiaalidemokraattien valtuustoryhmän puheenjohtaja Päivi Kukkonen sanoo.

Ryhmänjohtajat kokevat olevansa myös hyvin informoituja.

-Tieto lisää tuskaa tässä tehtävässä, Myö-liikkeen ryhmänjohtaja Juha Härkönen sanoo.

Härköstä askarruttaa ja arveluttaa Lappeenrannan Energian perimien maksujen korotukset.

-Niissä on aika paljon mukana eräänlaista piiloveroa, hän sanoo.

Lappeenranta harmaantuu

Lappeenrannan asukasluku on 72 852.

Yli 65-vuotiaita asuu Lappeenrannassa 15 846.

Yli 65-vuotiaiden osuus kaupungin väestöstä on noin 22 prosenttia.

Lähde: Tilastokeskuksen väestötilasto 31.12.2015

Kirjoittaja:
Matti Saarela