Categories
Artikkelit

Wirman yrityspalvelut eivät kelpaa kunnille

Neuvonta. Taipalsaari aikoo jatkossa ostaa perusneuvonnan Pro Agrialta. Muut Lappeenrannan ympäristökunnat tekivät saman ratkaisun aiemmin.

Helena Rissanen

Lappeenrannan elinkeinoyhtiö Wirma saa jatkossa keskittyä kaupungin yritysten palveluun. Ympäristökunnista Taipalsaari tekee viimeisenä pesäeroa Wirmasta, ja aikoo jatkossa ostaa perusyritysneuvonnan Pro Agrialta.

Savitaipale, Lemi ja Luumäki vaihtoivat Wirman Pro Agriaan jo pari vuotta sitten.

Taipalsaari aikoo edelleen ostaa Wirman kautta Go Saimaa -palvelut ja Green Energy Showroom -toiminnan. Ensimmäinen keskittyy matkailuun, ja jälkimmäinen on Etelä-Karjalassa toimiva energia- ja ympäristöalan yritysverkosto. Kunta on mukana myös Imatran seudun kehitysyhtiön vetämässä Geopark-hankkeessa.

Kunnanjohtaja Jari Willmanin mukaan ratkaisun taustalla on kunnan halu varmistaa palvelut.

— Kyse oli siitä, riittääkö Wirmasta meille enää henkilöstöä palvelemaan yrittäjiä. Meille on kyllä sanottu, että riittää, mutta päädyimme kuitenkin tähän ratkaisuun.

 

Savitaipale päätti perustaa oman elinkeinoasiamiehen toimen vajaat kolme vuotta sitten.

— Syy muutokseen oli se, että Wirman palveluihin oltiin tyytymättömiä, sanoo alusta alkaen toimea hoitanut Eija Pajula.

Pajulan mukaan Pro Agrialta hankitut palvelut ovat loistavia.

— Ohjaamme yrityksiä käyttämään Pro Agrian erityspalveluja, kun tarvitaan oikein syvällistä tietoa joltain tietyltä toimialalta.

Perusselvitys ei maksa yrittäjälle mitään, vaan sen tarjoaa kunta. Jos lähdetään tekemään pidemmälle meneviä suunnitelmia ja laskelmia, asiakas maksaa itse.

Yksi tärkeä osa työtä on Pajulan mukaan rahoitusneuvonta.

— Maaseutuyrityksille on saatavilla hyvin rahoitusta. Pro Agria selvittää meidän puolestamme, minkälaisia rahoituskanavia on käytössä, ja mikä on asiakkaalle sopivin kanava.

 

Pro Agrian asiantuntijan Carita Liikasen mukaan Pro Agria tarjoaa perusyritysneuvontaa aloitteleville ja kehittyville yrityksille.

— Jokainen kunta voi valita, minkä verran hankkii palveluja. Joku tarjoaa puolikkaan ja toinen kokonaisen työpäivän.

Pääsääntöisesti kunnat ja yrittäjät ovat Liikasen mukaan olleet tyytyväisiä. Kunnat ovat jatkaneet sopimuksia myös ensi vuodelle.

— Muutamilla kunnilla on omat elinkeinoasiamiehet. Me olemme siellä lisäapuna.

Kuntien kanssa on Liikasen mukaan yleensä sovittu peruspalvelusta. Isommat ja raskaammat kokonaisuudet hoidetaan yritysten kanssa erillisillä sopimuksilla.

— Meillä on asiakkaina myös kaupunkialueen yrittäjiä, mutta parhaiten tiedämme maaseudulla elämisestä ja yrittämisestä. Pyrimme edistämään maaseudulla asumista ja palvelujen säilymistä kylillä.

Wirma

Wirman pääomistaja Lappeenrannan kaupunki on uudistamassa elinkeino-organisaatiotaan.

Vuoden 2017 alusta kaupunki järjestää pääosan Wirman  palveluista itse.

Kaupunki on kiinnostunut tarjoamaan palveluja myös muille Wirman osakkaille.

 

Kirjoittaja:
Helena Rissanen