Kaukaan ja Pulpin koulut liipaisimella

LAPPEENRANTA. Koulujen peruskorjauksen kannattavuutta laskeskellaan. Jos ei peruskorjata, oppilaat siirretään muihin kouluihin.

Heikki Sopanen

Lappeenrannan kasvatus- ja opetustoimi ja tilakeskus mietiskelevät parhaillaan Pulpin koulun ja Kaukaan koulun peruskorjausten järkevyyttä. On mahdollista, että kumpaakaan koulua ei peruskorjata, vaan oppilaat siirretään muihin kouluihin.

-Kyseessä on vaihtoehtojen selvittely. Mitään kantoja ei ole lyöty lukkoon, eikä kustannuslaskelmia tehty, kasvatus- ja opetustoimenjohtaja Tuija Willberg kertoo.

Laskelmat ja ehdotukset valmistuvat kaupungin vuoden 2018 budjetti- ja investointiohjelman päätösten pohjaksi.

Kaupungin pitkän tähtäimen investointiohjelmassa Kaukaan koulun peruskorjauksen alkaminen on merkitty vuodelle 2018. Kustannusarvio on 7,3 miljoonaa euroa. Pulpin 4,8 miljoonan euron peruskorjaus on vuorossa vasta 2023.

Päätös Pulpin remontista pitää kuitenkin tehdä tänä vuonna, koska Joutsenon koulukeskuksen laajennus ja peruskorjaus on merkitty alkavaksi ensi vuonna. Pulpin oppilaat siirtyisivät sinne, jos omaa koulua ei peruskorjata, mikä pitää huomioida koulukeskuksen laajennussuunnitelmissa.

Joutsenon koulukeskuksen laajennusremontin hinnaksi on arvioitu noin 22 miljoonaa euroa. Se sisältää tilojen rakentamisen Partalan, Parjalan ja Kesolan koulujen oppilaille.

Tuija Willberg esitteli kouluremonttien tilannetta alkuviikosta kaupunginhallitukselle. Torstaina Pulpin koulu nousi esille Joutsenon alueraadin tilaisuudessa.

-Oppilaiden siirtäminen koulukeskukseen torpattiin tuoreeltaan, asukasyhteyshenkilö Pia Haakana kertoo.

Kaupunginhallituksen joutsenolainen puheenjohtaja Risto Kakkola (sd.) myös tyrmäsi siirtoajatuksen.

Kaupungin tilakeskuksen suunnittelupäällikkö Pekka Oksman sanoo, että suurimmalle osalle Pulpin oppilaista koulumatkaa tulisi yli viisi kilometriä, eli he olisivat koulukuljetuksen piirissä. Koulukuljetukset pitää huomioida kustannuksia laskettaessa.

Kaukaan koulu on kulttuurihistoriallisesti merkittävä, suojeltava rakennus. Koulun julkisivu ja vesikatto on tarkoitus uusia ensi vuonna 1,5 miljoonalla eurolla. Kasvatus- ja opetustoimi on nostanut esiin koulun varsinaisen peruskorjauksen järkevyyden.

-Näyttäisi siltä, että oppilaat pystyttäisiin sijoittamaan muuallekin. Halusimme pysäyttää peruskorjaushankkeen ja tutkia tarkemmin sen tarvetta. Olisiko kuudelle miljoonalle joku muu kohde, Tuija Willberg sanoo.

Willbergin laskelmissa Kaukaan oppilaat mahtuvat Lauritsalaan, Myllymäkeen ja Kimpiseen.

-Kaikkiin yksiköihin kävelymatka on alle kolme kilometriä.

Kirjoittaja:
Heikki Sopanen