Oppilaat palasivat kuin kotiin

Taipalsaari. Koulunkäynti alkoi perusteellisesti remontoidussa Vehkataipaleen koulussa. Teknisen työn tunneillekaan ei enää tarvitse matkustaa kirkonkylän kouluun.

Terhi Kinnunen

Tyhjiä muuttolaatikoita on pinottu käytävään opettajienhuoneen oven viereen. Viidesluokkalaiset Roosa Uski, Anni Myllynen, Emily Rantanen, Meeri Hulkkonen sekä Aino Hintikka nostelevat liimaa, juotoskolveja ja muita kuvaamataidossa ja käsitöissä käytettäviä materiaaleja kaappeihin.

Vehkataipaleen koulun 61 oppilasta ja henkilökunta palasivat puolitoista lukuvuotta kestäneestä evakosta takaisin Vehkataipaleelle keskiviikkona.

Päivä käytettiin tilojen ihmettelemiseen sekä huonekalujen ja tavaroiden järjestämiseen.

 

Väistötiloihin oppilaat ja koulun henkilökunta siirtyivät elokuussa 2015 sisäilmaongelmien vuoksi. Piano, soittimet, urheiluvälineet, tietokoneet ja Ipadit puhdistettiin, kaikki muu irtain kannettiin jätelavoille.

Evakon ajan kaikki koulun oppilaat kuljetettiin linja-autoilla ja takseilla Vehkataipaleelta kirkonkylän kouluun. Matkustaminen pidensi koulupäivää.

— Bussimatkat olivat ärsyttäviä, kun kesti tunnin, ennen kuin oli kotona, Emily Rantanen sanoo.

Tytöt kertovat käyneensä kurkkimassa ikkunoista sisään ennen kuin koulu keskiviikkona avattiin.

 

Perusteellisessa remontissa koulu purettiin kattoa ja hirsiseiniä lukuun ottamatta.

Rehtori Nina Piik kertoo yli satavuotiaan hirsirakennuksen taipuneen hyvällä suunnittelulla aiempaa avoimemmaksi tilaksi.

Esimerkiksi luokkien välissä on pariovia ja pieniä ryhmätyötiloja, ja huoneiden seinät on sävymaalattu.

Piikin mukaan suurin muutos on koulun toisella sivulla kulkeva pitkä käytävä. Ennen esimerkiksi päiväkotilapset joutuivat kulkemaan luokkien läpi liikuntasaliin.

— Tässä talossa on satavuotiaan talon henki, vaikka kaikki pinnat ovat uusia, Piik sanoo.

Käytävälle on tehty kurkistusikkuna ikkunankehyksistä ja karkaistusta lasista, josta voi kurkata miltä hirsiseinä näyttää.

 

Taitotilan rakentaminen kasvatti koulun pinta-alaa noin 50 neliötä. Tilassa pidetään kuvaamataidon ja teknisen käsityön tunnit. Aiemmin oppilaat kuljetettiin kirkonkylän kouluun teknistä työtä varten.

— Taitotila helpottaa talossa toimimista. Kaikki kuvaamataidon tarvikkeet voidaan pitää samassa tilassa, eikä haittaa, jos rapatessa vähän roiskuu.

Arvosanaksi tiloille Piik antaa kymmenen plussan.

 

Piikin mukaan oppilaat ja henkilökunta ovat mielissään uusista tiloista, ja jotkut oppilaat ovat puhuneet kotiinpaluusta.

— Meitä kuunneltiin ja kuultiin erittäin hyvin.

Uudesta opettajanhuoneesta on näkymä Saimaalle.

— Tätä maisemaa olemme odottaneeet, rehtori Nina Piik sanoo.

 

Lauantaina 4. helmikuuta Vehkataipaleen koululla pidetään avajaiset. Silloin kaikki pääsevät tutustumaan uusiin tiloihin.

 

Vehkataipaleen koulu

Rakennettu hirsistä 1910-luvun alussa.

Koulunkäynti alkoi tammikuussa 1914.

Koulussa on 61 oppilasta ja kolme opettajaa.

Rakennuksen toisessa päässä on päiväkoti.

Remontoitiin huonon sisäilman vuoksi.

Oppilaat kävivät evakkoajan kirkonkylän koulua.

 

 

Kirjoittaja:
Terhi Kinnunen