Arboretum pitää istuttaa uudelleen

LAPPEENRANTA. Rakennuslautakunta sai tietää hävitetyistä puista jo vuonna 2014. Puheenjohtajan mukaan prosessi tehoamattomine kehotuksineen vain vei näin pitkään.

Anne Kotiharju

Lappeenrannan rakennuslautakunta päätti tiistaina velvoittaa Assi Groupin istuttamaan uudelleen tuhoamansa arboretumin ensi heinäkuuhun mennessä. Assi Group oli kaatanut 25 suojeltua ja yhdeksän muuta puuta alkukesästä 2014 kunnostamansa Armilan koulun vierestä.

Lautakunnan puheenjohtajan Antti Armisen (kesk.) mukaan rakennustarkastaja toi tapahtuneen lautakunnalle heti tiedoksi jo vuonna 2014. Moni lautakunnan jäsen vieraili paikan päällä ”kantoja potkimassa” ja toteamassa tilanteen.

-Lautakunta kävi asian aika perusteellisesti läpi, kun kaato tuli ilmi. Todettiin, että vahinko oli tapahtunut, puita ei sinne takaisin saa muuten kuin uudelleen istuttamalla. Päätettiin pyytää selvitys ja ennallistaminen.

Lautakunnan varsinaiseen listakäsittelyyn asia kuitenkin tuli vasta nyt. Arminen kertoo, että Assi Groupin saamien kehotusten noudattamatta jättäminen on pitkittänyt asian tuloa lautakunnan listalle.

-Toki olisi toivonut, että asia olisi edennyt jouhevammin.

Armisen mukaan rikosilmoituksen teko ei ollut tarpeen.

-En usko, että asia olisi muuttunut rikosilmoituksella sen veikeämmäksi. Ainoa, mikä siinä nyt menetettiin, on puiden noin 30 vuoden kasvu.

Arminen pohtii, että tilanne olisi ”aivan toinen”, jos kaatolupaa olisi pyydetty ja siitä huolimatta puut olisi kaadettu.

Armisen aikana lautakuntaan ei aiemmin ole tullut yhtään vastaavaa asiaa eli suojelukohteen tuhoamista.

-Arboretumin kaatamista voisi verrata ehkä Tiurun sairaalan tilanteeseen. Omistaja antaa suojellun rakennuksen rapistua, mikä johtaa vääjäämättömään lopputulokseen. Tiurun tapauksessa ei vain viedä sahaa puun juurelle.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju