Naukkarinen syyttää Viialaista sabotoinnista

Lennot. Lappeenrannan lentokentältä tuskin lennetään ensi kesänä. Lentoasemasäätiön hallitus oli jo näyttänyt vihreää uudelle lentoreitille.

Anne Kotiharju

Lappeenrannan lentokentälle ensi kesäksi kaavailtu lentoreitti tuskin toteutuu. Lentoasemasäätiön toimitusjohtaja Olli Naukkarinen syyttää maakuntajohtaja Matti Viialaista lentoreitin kaatamisesta.

-Lentoreitistä piti tiedottaa nyt perjantaina. Tarvitaan ihme, että ensi kesänä on lentoja. Tämä on ainoastaan maakuntajohtajan systemaattisen sabotoinnin tulos. Voi olla, että tässä jupakassa menevät myös kesäksi 2018 suunnitellut lennot. Niistä sovitaan parin seuraavan kuukauden aikana, sanoo Naukkarinen.

Naukkarisen mukaan Viialaisen esiintuoma epävarmuus karkottaa lentoyhtiöt. Ensi kesäksi neuvoteltu reitti olisi vienyt päivittäin Keski-Eurooppaan siten, että puoleen päivään mennessä olisi ehtinyt Euroopan pääkaupunkeihin ja keskeisiin lomakohteisiin.

-Tämä nyt menetetään. Yhteys ei olisi ollut turismin kannalta ihanteellisin mahdollinen, mutta ihan hyvä.

Naukkarinen sanoo, että tukimalli olisi avattu julkisuuteen, jos reitti olisi toteutunut. Nyt salassapitosopimus estää kertomisen.

Lentoasemasäätiön hallitus oli antanut periaatteellisen hyväksynnän ensi kesän lentoreitin aloittamiselle tammikuun 27. päivän kokouksessaan. Viialainen tuli seuraavana maanantaina kohun saattelemana valituksi lentoasemasäätiön hallitukseen. Samalla Viialainen toi julkisuuteen huolensa säätiön toiminnan lainmukaisuudesta.

Tämän jälkeen Naukkarinen kertoi Etelä-Saimaalle ensi kesäksi neuvotellusta reitistä, jonka sopimus sisälsi merkittävän riskin. Viialainen syytti lentoasemasäätiötä holtittomasta riskinotosta.

Naukkarinen toteaa, että Viialaisen esteellisyysongelma maakuntajohtajana ja säätiön hallituksen jäsenenä on jo konkretisoitunut. Viialainen on kertonut neuvotteluissa maakuntaliiton mahdollisesta rahoituksesta lentoasemasäätiölle.

Naukkarinen väittää, että Viialaisen tukisopimusten vastustamisen taustalla on maakuntaliiton vaikeus saada kokoon oma osuutensa lentokenttään ja sen toimintaan sovitusta rahoituksesta.

-Maakuntaliitto ei ole vielä maksanut koko viime vuoden osuuttaankaan. Viialainen on yrittänyt saada lentotoimintaa sivuavia hankerahoja mutta tuloksetta.

Lisäksi Naukkarinen pitää arveluttavana Viialaisen ilmoitusta siitä, että vuonna 2019 aloittavan maakunnan yleiskatteisesta, esimerkiksi sosiaali- ja terveyspalveluihin tarkoitetusta rahoituksesta liikenisi hyvinkin rahoitusta lentoreitteihin. Sitä ennen kenttä voisi pyöriä valtion lupaamalla vuotuisella miljoonalla vaikka ilman lentoja.

-Viialainen on siis luvannut lentosäätiöön rahaa, jota hänellä ei ole, ja nyt hän vielä on ruvennut etukäteen jakamaan tulevia maakuntarahoja.

Naukkarista suututtaa Viialaisen syytös, että säätiö olisi vastustanut tuen lainmukaisuuden selvittämistä.

-Viialainen itse katsoi viime vuonna, ettei ole tarpeen teettää kallista asiantuntijaselvitystä, vaan että voidaan edetä sovitulla tavalla.

Naukkarinen arvostaa Viialaista vahvana lobbarina. Viialaisen toiminta reittikuviossa turhautti Naukkarista kuitenkin niin paljon, että kaksi yötä nukuttuaan hän päätti tuoda syytöksensä julkisuuteen.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju