Categories
Artikkelit

Pääkirjasto on melko hyvässä kunnossa

Lappeenranta. Kuntotutkimuksen mukaan kirjasto vaatisi noin 5,5 miljoonan euron kunnossapitokorjaukset. Monarista valmistuu vastaava selvitys.

Anne Kotiharju

Lappeenrannan pääkirjasto on korjauskelpoinen. Näin arvioi Vahanen -yhtiöt maakuntakirjastosta tekemässään kuntotutkimuksessa. Kaupunki harkitsee parhaillaan kirjaston tulevaisuutta. Yksi vaihtoehto olisi purkaa kirjasto ja siirtää toiminnot muualle, esimerkiksi kauppakeskukseen.

-Kirjasto on kohtuullisen hyväkuntoinen. Rakennus on täysin korjattavissa. Selvityksessä ei tullut esiin mitään yllätyksiä, kertoo Lappeenrannan kaupungin tilakeskuksen ylläpitopäällikkö Kimmo Valtonen.

Vuonna 1974 valmistuneessa rakennuksessa ilmeni tavanomaista ikärapistumaa. Laaditun kunnossapito-ohjelman mukaan kunnossapito vaatisi noin 5,5 miljoonan euron korjaukset. Nämä korjaukset eivät sisällä toiminnallisia muutoksia, joita kirjastoon olisi nykyvaatimusten perusteella tehtävä.

Laki laajarunkoisten rakennusten turvallisuudesta teettänee vielä lisäselvityksiä. Valtosen mukaan mitään huolta ei pitäisi olla katon kestävyydestäkään, ainakaan tähänastisten tietojen perusteella.

Tilakeskus korjaa kirjastoa jo tänä vuonna noin 340 000 eurolla. Kirjasto palvelee normaalisti korjausten aikana.

Kirjaston peruskorjaus on kaupungin investointiohjelmassa suunniteltu vuosille 2020 ja 2021. Kustannuksiksi oli arvioitu 7,5 miljoonaa euroa.

Myös Monarista on tekeillä samankaltainen kuntotutkimus kuin kirjastosta. Kaupungin investointiohjelmassa Monarin peruskorjausvuosi olisi ensi vuosi ja kustannusarvio 1,5 miljoonaa euroa.

Kirjaston ja Monarin kunto sekä historiallinen merkittävyys on valtuuston päätöksen mukaan selvitettävä tänä vuonna. Kaupunki linjaa vuoden kuluessa, säilytetäänkö toiminnat nykyisissä tiloissa vai siirretäänkö ne muualle.

Kirjaston ja Monarin alueen tonttien hinnaksi on haarukoitu 2-4 miljoonaa euroa.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju