Savitaipale jalosti strategiansa

Kunnat. Kolme ässää tuli tutuksi kunnan päättäjille ja työntekijöille.

Leena Sallinen

Savitaipaleen kunta pisti tehokkaasti uusiksi strategiansa. Puolessa vuodessa strategian tunnettuus pomppasi nollasta prosentista 98 prosenttiin, osoittaa tuore tutkimus.

Savitaipaleen nollatulos tuli väitöskirjatutkimuksessa, jonka Kissconsulting Oy:n toimitusjohtaja ja tutkija Maarika Maury on tehnyt Vaasan yliopistolle.

Tutkimuksessa selvitettiin muun muassa noin 30 kunnan strategian tunnettuutta eli sitä, miten hyvin kunnan virkamiesjohto, työntekijät ja kunnanvaltuusto tuntevat kunnan strategian.

Savitaipaleen strategiaa ei tuntenut kukaan. Vertailuotoksen kunnissa tulos ei ollut paljon parempi. Kunnan strategian tunsi keskimäärin neljä prosenttia johtavista viranhaltijoista ja prosentti työntekijöistä, kertoo Maury.

Tämän vuoden alussa Maury teki uuden tutkimuksen Savitaipaleen strategian tunnettuudesta. Tuloksista ilmeni, että strategian tunsi 98 prosenttia kunnan virkamiesjohdosta, työntekijöistä ja valtuutetuista.

Muutoksen sai aikaan uusi strategia. Se räätälöitiin Savitaipaleelle hankkeessa, jossa olivat mukana myös Lempäälän ja Hyrynsalmen kunnat. Maarika Maury toimi konsulttina.

-Aiemman tutkimuksen kunnista poimittiin kolme kuntaa, joissa kokeiltiin, miten strategia ja strategiatyö voidaan tehdä uudella tavalla, Maury kertoo.

Myöhemmin mukaan on lähtenyt myös muita kuntia.

Mauryn mukaan remonttia kaipasi eniten strategioiden monimuotoisuus.

-Ei niissä pidä kertoa kaikenmaailman asioita, vaan valitaan asiat tiukasti ja ilmaistaan ne lyhyesti ja mielenkiintoisesti.

Savitaipaleen uuden strategian sisältö tiivistyy kolmeen sanaan: sydämellä, sovulla ja sisulla.

Mauryn mukaan olennaista on ollut selvittää kunnassa, mitä näiden sanojen takaa käytännössä löytyy.

Savitaipaleella on muun muassa valmennettu esimiehiä ja pidetty ”oivallutuspajoja” työntekijöille- ja saatu strategia hyvin jakeluun. 98 prosentin tunnettuus on Mauryn mukana huikea saavutus.

-Tällaista tulosta ei ole yhdelläkään kunnalla tai kaupungilla.

Mauryn mukaan Savitaipaleella on jo tehty strategiaa tunnetuksi kunnassa laajemminkin. Päiväkotilapsetkin ovat pohtineet, mitä sydämellä, sovulla ja sisulla toimiminen tarkoittaa.

Strategian sisäistämistä kunnassa pitää tutkijan mukaan jatkaa edelleen.

-Tavoitteena on sen systemaattinen läpivienti kunnan taloudesta asukkaiden hyvinvointiin. Strategian pitää muuttua teoiksi, jotta saadaan tuloksia.

Kirjoittaja:
Leena Sallinen