SS toimii Mikkelissä

Orkesteri. Lappeenrannassa Saimaa Sinfoniettan kiinnostavuus riippuu solistista. Kaupungit eivät enää ole yhdistämässä orkestereita.

Petteri Värtö

Saimaa Sinfonietta (SS) soittaa vuoden ensimmäiset konserttinsa tällä viikolla. Lappeenrannan ja Mikkelin kaupunginorkesterien kymmenvuotinen yhteistyö on vakiintunut muutamaksi yhteiseksi konsertiksi vuodessa.

Miltä SS näyttää ulospäin?

— Se on hyvä esimerkki onnistuneesta yhteistyöstä, Suomen Sinfoniaorkesterit ry:n toiminnajohtaja Aila Sauramo vastaa.

Hän kuvaa toimintaa aidoksi yhteistyöksi, joka tuo parempaa tulosta kuin aika ajoin tavoiteltavat taidelaitosten pakkoliitokset.

Hallinnollisen pariuttamisen sijasta hyödyn saa yleisö.

— Pieni orkesteri voi Saimaa Sinfoniettalla laajentaa repertuaariaan oleellisesti, mikä on kuulijoiden palvelussa keskeistä, Mikkelin kaupunginorkesterin intendentti Nikke Isomöttönen perustelee.

Yleisön palvelu pelaa kävijämäärän perusteella Mikkelissä Lappeenrantaa paremmin. Saimaa Sinfoniettan konserteissa Mikkelissä kuulijoiden määrä kasvaa 50 prosenttia, kun omasta 12 hengen jousistosta tulee 30-henkinen sinfoniaorkesteri.

— Ison kokoonpanon konsertit ovat odotettuja. Soitto on komeampaa ja sovitukset erilaisia, Mikkelin Musiikinystäväin yhdistyksen puheenjohtaja Maija Toivonen toteaa.

Lappeenrannassa yleisömäärään vaikuttaa enemmän vierailevan solistin nimi.

Esimerkiksi Saimaa Sinfoniettan viime vuoden konserteista vain pianisti Olli Mustosen syyskuussa liidaama esitys erottuu yleisöpiikkinä Lappeenrannassa. Kaupungissa soi iso kokoonpano muulloinkin, joten rusinoita voi poimia pullasta useammin.

Yhteistyötä Lappeenrannan ja Mikkelin orkestereiden välillä on yritetty ruuvata yhdessä soittamista kiinteämmäksi. Viimeksi viime keväänä Lappeenrannan kaupunginjohtaja Kimmo Jarva käynnisti keskustelut, joiden tavoitteena siinsi yhdistyminen.

Neuvotteluja on Isomöttösen mukaan käyty. Lopputulos on sama kuin aiemminkin. Kaupungeilla on oma orkesteri ja paikallinen toimintamalli, jolle Saimaa Sinfonietta -yhteistyö tuo lisäarvoa ja jota se täydentää. Myös brändiä on aikomus kehittää.

— Ei ole ollut mahdollisuutta yleisötutkimuksiin, joten tunnettuudesta ei ole tutkittua faktaa, Isomöttönen kertoo.

Orkestereiden yhteistyö on tehty lähinnä kulttuuri- ja opetusministeriön tuella. Tänä vuonna ministeriö myönsi avustusta 20 000 euroa.

Orkesterit käyttävät tämän alueellisesti ja valtakunnallisesti merkittäville orkestereille myönnettävän valtion harkinnanvaraisen avustuksen eri tavoin. Lappeenrannassa raha menee Saimaa Sinfoniettaan, Mikkeli kiertää sen turvin muitakin lähialueita.

Kirjoittaja:
Petteri Värtö