Suurimman johtajan valintasoppa muhii jo

Johtajat. Matti Viialaisen halukkuus uudenkin Etelä-Karjalan maakunnan johtoon saa varauksellisen vastaanoton. Uudet maakunnat aloittavat vuonna 2019.

Anne Kotiharju

Etelä-Karjalan maakuntajohtaja Matti Viialainen on käytettävissä myös vuonna 2019 aloittavan uuden maakunnan johtajaksi. Maakuntavaalit järjestetään vuoden kuluttua, minkä jälkeen on edessä Etelä-Karjalan ehkä suurimman johtajan valinta.

-Se on tietenkin uuden maakuntavaltuuston ratkaistavissa oleva asia. Mutta en aio heittää pyyhettä kehään, vaan olen tekemässä täysillä töitä niin kauan kuin terveyttä ja luottamusta riittää, sanoo Viialainen.

Viialainen täyttää näinä päivinä 64. Hän aikoo jatkaa maakuntajohtajana niin haluttaessa siis ainakin vuoden 2018 loppuun.

-Olen ilmoittanut luottamushenkilöille, että olen mielelläni käytettävissä tämän siirtymäajan.

Viialaisen ilmoittautuminen maakuntajohtajakisaan ei innosta lappeenrantalaista maakuntahallituksen puheenjohtajaa Jukka Kopraa (kok.).

-Ei pitäisi vielä tässä vaiheessa lähteä laukalle. Toivon maakuntajohtajan hausta aikanaan avointa ja rehtiä kilpaa, ja tämä saattaa karsia pois potentiaalisia viranhakijoita, pohtii Kopra.

Lappeenrannan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Heikki Järvenpää (kok.) on samoilla linjoilla.

-Ei pidä nylkeä karhua, ennen kuin se on kaadettu, toteaa Järvenpää.

Etelä-Karjalan sairaanhoitopiirin (Eksote) hallituksen puheenjohtaja, Lappeenrannan kaupunginvaltuutettu Marja-Liisa Vesterinen (sd.) huomauttaa, ettei vielä edes tiedetä, ketkä ovat uudessa maakuntavaltuustossa valitsemassa maakuntajohtajaa.

-Annan tunnustusta Viialaiselle, joka on ollut erittäin hyvä maakuntajohtaja. Hän on järkyttävän hyvä lobbari sekä suhteiden ja verkostojen rakentaja.

Nykyisen maakuntahallituksen ensimmäinen varapuheenjohtaja Heikki Tanninen (sd.) on Vesterisen tavoin vakuuttunnut Viialaisesta.

-Viialainen on näyttöjensä ja ominaisuuksiensa puolesta hyvinkin varteenotettava maakuntajohtaja.

Imatran kaupunginhallituksen puheenjohtaja Anna Helminen (kok.) korostaa, että maakunnan johtoon on saatava parhaat voimat.

-Onko se sitten Matti Viialainen tai joku muu, niin joka tapauksessa paikka on erittäin tärkeä. Ennen valintaa on hyvä käydä keskustelu maakunnan profiloitumisesta uudessa tilanteessa.

Eksoten toimitusjohtaja Pentti Itkonen selvittää, että uuden maakunnan budjetista noin 95 prosenttia on sosiaali- ja terveyspuolen asioita eli sotea.

-On mielenkiintoista, mitä lisäarvoa sotesta on maakunnalle ja toisinpäin. Maakunnallinen edunvalvonta on jotain ihan muuta kuin soten kehittäminen ja eteenpäin vienti.

Etelä-Karjalassa poikkeuksellisen monta johtavaa virkamiestä vaihtuu lähivuosina eläköitymisen ja muualle hakeutumisen takia. Samalla pitäisi valmistautua historian yhteen suurimpaan muutokseen.

-Eikä siinä saa tulla tyhjiötä kuntien tai maakunnan puolella. Monta palloa on yhtä aikaa ilmassa, sanoo Matti Viialainen.

Heikki Järvenpää muistuttaa, että maakunta- ja soteuudistuksen viivästyminen on hyvin mahdollista.

Järvenpää katsoo, että kuntien virkamiehet ovat nyt liikkeellä, koska maakuntauudistus muuttaa kuntien roolia.

Maakuntavaalit

Ensimmäiset maakuntavaalit järjestetään presidentin vaalien yhteydessä tammikuussa 2018.

Vaalissa valitaan maakuntia johtavat itsehallinnolliset maakuntavaltuustot, jotka päättävät maakunnan toiminnasta, taloudesta ja hallinnosta.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju