Askel kohti louhosta

LAPPEENRANTA. NCC Industry hakee lupaa tien rakentamiselle Tupavuoren louhosalueelle.

Ilpo Leskinen

Rakennusyhtiö NCC Industry hakee maisematyölupaa Lappeenrannan Tupavuoren alueelle. Yhtiö hakee lupaa puiden kaatamiseen ja tien rakentamiseen tulevalle louhosalueelle. NCC:llä on lainvoimaiset ympäristölupa sekä maa-ainesten ottolupa kiviaineksen ottoon Tupavuoren tilukselta.

Alueella on osayleiskaavan suunnittelun vuoksi voimassa toimenpidekielto. Alueella ei ole asemakaavaa.

Kaavasuunnittelija Matti Kettunen Lappeenrannan kaupungin kaavoitusosastolta kertoo, että koska alueella on toimenpidekielto, NCC joutuu hakemaan maisematyölupaa hakkuita ja tien tekoa varten. Toimenpidekielto ei kuitenkaan sinänsä ole este luvan myöntämiselle.

Lupahakemuksen mukaan tielinjan pituus on 710 metriä, leveys 20 metriä ja pinta-ala 1,4 hehtaaria.

NCC aikoo louhia kymmenessä vuodessa miljoona kuutiometriä kiveä 11 hehtaarin alueelta. Tupavuoren alue on UPM-Kymmenen omistuksessa. Osa suunnitellusta tiestä kulkee Kettusen mukaan yksityisen omistamalla maa-alueella, mistä neuvottelut ovat hänen tietojensa mukaan kesken.

NCC Industry ei halua tässä vaiheessa kommentoida asiaa, koska yhtiön suunnitelmat ovat keskeneräisiä.

Maisematyöluvan hakemuksen asiapaperit ovat nähtävänä 3. maaliskuuta saakka Lappeenrannan kaupungin teknisen toimen kaavoitusosastolla.

Mahdolliset muistutukset on toimitettava kirjallisesti 3. maaliskuuta kello 12 mennessä kaupungin kirjaamoon. Tämän jälkeen asia menee teknisen lautakunnan päätettäväksi.

Tupavuoren alueen louhinnasta on taitettu peistä jo vuosien ajan.

Ympäristölautakunta oli joulukuussa 2012 hylännyt NCC Roadsin lupahakemuksen maa-ainesten otosta, lähinnä alueen luonto- ja virkistysarvojen perusteella. NCC valitti lautakunnan päätöksestä Itä-Suomen hallinto-oikeuteen.

Hallinto-oikeus katsoi, etteivät lautakunnan perustelut maa-ainesluvan epäämiselle olleet riittävät. Samalla se palautti asian lautakunnalle uudelleen valmisteltavaksi.

Joukko yksityisiä ihmisiä valitti hallinto-oikeuden päätöksestä korkeimpaan hallinto-oikeuteen (KHO).

Heinäkuussa 2015 KHO hylkäsi valituksen ja piti voimassa hallinto-oikeuden päätöksen. NCC:llä oli jo tuolloin Tupamäen louhintaa koskeva lainvoimainen ympäristölupa.

Lappeenrannan seudun ympäristölautakunta myönsi viime kesäkuussa NCC:lle maa-ainesluvan.

NCC:llä on lainvoimaiset luvat kiviaineksen ottoon.

Tupavuoren alue

Alueen lähellä sijaitsee maakunnallisesti merkittävä Karhusjärven kallionsuojelualue.

Louhinta-alueen lähellä sijaitsee Tupamäen luola.

Etelä-Karjalan maakuntakaavan mukaan Tupavuoren seutu on maa-ja metsätalousvaltaista aluetta, joka on myös ulkoilun ja retkeilyn kannalta maakunnallisesti ja seudullisesti merkittävää aluetta.

Kirjoittaja:
Ilpo Leskinen