Categories
Artikkelit

Hiekkalinna loikkaa sata vuotta eteenpäin

Lappeenranta. Hiekkapatsaat kertovat 200-vuotiaasta Suomesta. Lauritsalan koululaiset ovat mukana matkailuvetonaulan ideoinnissa.

Kaija Lankia

Honda 3000 vuosimallia 2117 laskeutuu Hiekkalinnaan ensi kesänä. Lentävän auton kyydissä on 250 kutistettua matkustajaa. Edellisestä tankkauksesta on jo aikaa, sillä auton akku tarvitsee latauksen vain kerran vuodessa, eikä silloinkaan aikaa kulu kuin kymmenen sekuntia.

Lauritsalan alakoululaisten ideoima tulevaisuuden auto on yksi Lappeenrannan Hiekkalinnan ensi kesän veistoksista. Hiekkalinna juhlii satavuotiasta Suomea teemalla Suomi 200 vuotta.

 

Veistäjä Kimmo Frosti on saanut apua tulevaisuuden hahmottamiseen Lauritsalan koulun 3.—6.-luokkalaisilta. Hahmotusta helpottavat ja Hiekkalinnan kävijöille uuden ja nykyaikaisen ulottuvuuden tarjoavat aiheisiin liittyvät uutisvideot, joita koululaiset kuvaavat. Ne löytyvät kesällä Hiekkalinnan ja Visit Lappeenrannan verkkosivuilta, joille ohjataan myös patsaiden jalustoihin kiinnitettyjen ruutukoodien (QR-koodi) avulla.

Frosti on tyytyväinen koululaisilta saamistaan patsasideoista, mutta auto, koulu, hologrammikello, Lappeenranta ja koti vuonna 2117 eivät vielä riitä täyttämään Hiekkalinnan tarpeita. Frosti joutuu itsekin ideoimaan.

Hiekkalinnan veistäjiksi on tulossa ammattiveistäjiä Espanjasta, Latviasta ja Venäjältä. Venäläisiä, klassisen veistokoulutuksen käyneitä veistäjiä on mukana aiempaa enemmän, Frosti kertoo.

 

Patsaiden ohella Hiekkalinna tarjoaa lapsille teatteria, katujunan, karusellin ja pomppulinnan. Jälkimmäinen on ainakin lentävää autoa kehitelleiden poikien suosikki ja patsaita kiinnostavampi kohde.

— Patsaita aina arvioidaan taideteoksena. Mutta pitää muistaa, että Hiekkalinna ei ole mikään Kiasma, vaan leikkipaikka, jossa myös aikuiset viihtyvät, Wirma Lappeenrannan yritysasiamies Antti Tuomaala muistuttaa.

Tuomaala on mukana tuottamassa Hiekkalinnaa ja muita Lappeenrannan kesätapahtumia.

— Kolmesta musiikkitapahtumasta olen kauhean onnellinen: ensin on Kontufolk Joutsenossa, sitten Pusupuiston musiikkitapahtuma ja kolmantena viikonloppuna LPRHC Fest.

Kesäteatteria on myös Linnoituksessa, jossa tarjonnasta vastaa UIT.

 

Kesän edetessä tunnelma vain tiivistyy. Elokuun viimeinen lauantai, 26.8.,on suuri tapahtumapäivä.

— Silloin on LUM:n Eliittikisat Kimpisessä, Sataman valot Satamatorilla ja Hiekkalinnalla, Kehruuhuoneen sadonkorjuumarkkinat ja Etelä-Karjalan liiton Sata päivää sataan -tapahtuma, Tuomaala luettelee.

Ja vaikka tapahtumat eivät innostaisikaan, vieressä liplattaa Saimaa.

— Saimaan-risteilyjä voi aina suosittaa matkailijoille.

Tuomaala uskoo, että tulossa on normaalin hyvä kesä. Ihmiset ovat liikkeellä ja tulevat Lappeenrantaan.

— Hotellien majoitusasteet ovat kesäkuukausina 15—20 prosenttia talvea korkeammat.

 

Kirjoittaja:
Kaija Lankia