Koulukeskus laajenee lähivuosina

Joutseno. Uusien rakennusten sijainteja ei vielä ole päätetty. Nykyisen koulun korjaustarpeita kartoitetaan.

Jaakko Kinnunen

Joutsenon koulukeskuksen kaavoitussuunnitelma on valmistunut.

Suunnitelmissa koulutonttia laajennetaan koulun itäpuolella sijaitsevalle peltoalueelle. Muutosten tarkoituksena on mahdollistaa Joutsenon koulun ja päiväkodin laajentaminen ja kehittäminen. Muutoksen arvioidaan tuovan alueelle 80-90 työpaikkaa.

Lappeenrannan kaupungin teknisen lautakunnan kaavamuutosalue koskee 8,2 hehtaaria. Nykyinen koulutontti on noin 5,8 hehtaaria.

Kaupunginvaltuuston päätöksen mukaan Joutsenon koulukeskus peruskorjataan vuosina 2018-2021. Samalla koulun tontille rakennetaan uudistiloja korvaamaan Kesolan, Martikanpellon ja Parjalan kouluja. Esimerkiksi Kesolan koulussa on ollut sisäilmaongelmia. Joutsenon palvelualueelle ennustetaan myös kouluikäisen väestön määrän lievää kasvua tulevaisuudessa.

Alustavan aikataulun mukaan rakentaminen käynnistyy kesäkuussa 2019. Korjaus- ja rakennustöiden arvioitu kokonaisbudjetti on 21,8 miljoonaa euroa.

-Asemakaava on tarkoituksella suunniteltu mahdollistavaksi. Sen puitteissa voidaan siis harkita monenlaisia ratkaisuja. Hankesuunnittelu on vielä alkuvaiheessa, asemakaava-arkkitehti Matti Veijovuori toteaa.

Veijovuoren mukaan uudet rakennukset olisi rakennusteknisistä syistä järkevää sijoittaa nykyisen koulurakennuksen yhteyteen.

Koulukeskuksen korjaus- ja rakennustöiden tarkemmat suunnitelmat ovat vielä avoinna. Suurimmat kysymykset liittyvät uudisrakennusten sijoittamiseen nykyisen koulurakennuksen yhteyteen.

-Kesolan koulun oppilaille ja kahdella varhaiskasvatusryhmälle tulevat tilaelementit ovat ensimmäinen muutos Joutsenon koulukeskuksella. Elementit asennetaan kesällä, ja oppilaat aloittavat niissä koulutyön syksyllä, kasvatus- ja opetustoimenjohtaja Tuija Willberg kertoo.

Tilaelementit pystytetään koulun eteläpuolella sijaitsevalle opettajien parkkipaikalle. Opettajien autot siirtyvät väliaikaisesti läheisen urheilukentän parkkipaikalle, joka on päivisin vähäisellä käytöllä.

Myös nykyinen koulurakennus peruskorjataan. Korjausten laajuus on vielä avoinna.

-Meilläkin on ollut sisäilmaongelmia. Katsotaan, että mitkä osat koulusta korjataan ja mitkä rakennetaan uusiksi, rehtori Heikki Laivamaa kertoo.

Joutsenon koulun tekonurmikenttä on tärkeä lasten liikunta- ja välituntien kannalta. Jos kenttä joudutaan siirtämään kokonaan uuteen paikkaan, kaupungin liikuntatoimi edellyttää, että kenttä rakennetaan uudelle paikalleen vastaavanlaisena ja valmiina, ennen kuin nykyinen kenttä puretaan pois.

Asemakaavaluonnoksessa uudisrakennuksille on useita mahdollisia sijoituspaikkoja, mikä vaikuttaa myös kentän tulevaisuuteen. Nykyisen tekonurmikentän kohdalla maasto soveltuu suunnitelmien mukaan uuden rakennuksen paikaksi hyvän kantavuutensa ja sijaintinsa takia. Kentän ja uudisrakennusten sijainnit selviävät jatkosuunnittelun aikana.

Tekonurmikenttä valmistui vuonna 2013. Sen kustannukset olivat noin 200 000 euroa.

-Ei mielestäni ole välttämättä huono idea, että ulkotilat olisivat pellon puolella. Maisema on avara ja aurinko paistaa sinne hyvin. Mutta näitä asioita katsotaan tarkemmin suunnittelun yhteydessä, rehtori Laivamaa toteaa.

Joutsenon koulukeskus

Koulussa on 340 oppilasta. Samassa rakennuksessa toimii myös 170 oppilaan Martikanpellon koulu.

Tiloissa opiskelee myös Muukonniemen koulun ja vastaanottokeskuksen oppilaita.

Joutsenon koulu on rakennettu vaiheittain vuosien 1968 ja 2003 välisenä aikana.

Rakennus on osittain kaksikerroksinen, ja sitä on peruskorjattu useaan otteeseen.

Kirjoittaja:
Jaakko Kinnunen