Categories
Artikkelit

Lappeenranta janoaa Pietarin turisteista siivua

Matkailu. Aasialaisten suosioon nousseesta Pietarista on vaikeuksia löytää majoitustilaa.

Helena Korpela

Pietarissa majoittuminen maksaa tulevana kesänä mansikoita.

Hinnannousua selittävät Pietarin löytäneet aasialaiset ja erityisesti kiinalaiset turistit, jotka ovat täyttäneet hotellit ja muut majoituspaikat.

Kova kysyntä yhdessä ruplan vahvistumisen kanssa ovat nostaneet hintoja ylöspäin.

Pietarilaisen matkatoimisto Rusincon toimitusjohtajan Soile Hurtan mukaan sopimushinnat Pietarin alueella ovat nousseet vuodesta 2015 lähtien, jolloin kiinalaisten ja aasialaisten määrä Pietarissa alkoi selvästi nousta.

-Ryhmien osalta tuleva kesä on Pietarin hotelleissa pääsääntöisesti täynnä, mutta yksittäisille omatoimimatkaajille löytyy aina tilaa, Hurtta sanoo.

Myös suomalaisilla matkanjärjestäjillä on vaikeuksia löytää majoitustilaa ryhmille. Esimerkiksi Itämatkojen toimitusjohtaja Jukka Jyrkinen kertoo hintojen nousseen sopimushotelleissa noin kolmanneksella.

-Kiinalaiset ja aasialaiset ovat täyttäneet majoituksen. Jäljelle jäävistä huoneista on lähestulkoon tapeltu.

Jyrkisen mukaan esimerkiksi suomalaisten matkanjärjestäjien suosimassa hotelli Moskovassa kahden hengen yö maksoi viime kesänä 75-80 euroa, kun se tänä kesänä maksaa 100-120 euroa.

-Matkustajille hinnannousu voi tulla yllätyksenä, Jyrkinen toteaa.

Viime vuonna Pietarissa vieraili noin seitsemän miljoonaa turistia. Soile Hurtan mukaan Pietarin hotellien täyttöaste oli viime vuonna ensimmäistä kertaa vuosiin yli 90 prosenttia.

Pietarin kasvava turismi tuo mahdollisuuksia myös Etelä-Karjalan matkailulle. Lappeenranta on mukana Imatran, Savonlinnan, Mikkelin, Pietarin ja Leningradin alueen kanssa matkailuhankkeessa, jonka tarkoituksena on luoda Saimaan ja Pietarin välinen matkailukäytävä.

-Turistit pitää saada viipymään alueella pidemmän aikaa. Silloin kaikki voittavat, sanoo Lappeenrannan kaupungin markkinointi-ja asiakaspalvelupäällikkö Mirka Rahman.

Käytännössä tarkoitus on rakentaa matkailupaketteja, jotka yhdistävät Saimaan ja Pietarin tarjontaa. Pietarissa turisteja vetää kulttuuri ja Saimaalla luonto.

-Tarkoituksena on edistää alueen yrittäjien yhteistyötä, rajan ylittävää liikkuvuutta ja ylipäätään koko alueen tunnettuutta, Rahman sanoo.

Jos matkailuhankkeen rahoitus varmistuu, yhteistyö käynnistyy tämän vuoden lokakuussa. Tällä hetkellä aasialaiset ja kiinalaiset turistit ovat Etelä-Karjalassa kuitenkin vielä pieni vähemmistö.

-Meillä käyneet aasialaiset ovat olleet omatoimimatkailijoita, kertoo johtaja Anne Puhakainen Holiday Club Saimaasta.

Myös Sokos Hotel Lappeessa aasialaisten osuus majoittujista on pieni.

-Uskon kuitenkin Pietarin läheisyyden antavan Lappeenrannan matkailulle hyviä mahdollisuuksia, johtaja Matti Sinkko toteaa.

Alkuvuoden rajanylitykset

1,4 miljoonaa rajanylitystä Kaakkois-Suomen rajavartioston valvomilla rajanylityspaikoilla maaliskuun puoleen väliin mennessä. Kasvua 16 prosenttia viime vuoden vastaavaan aikaan.

156 000 suomalaisten rajanylitystä. Laskua 19 prosenttia viime vuoteen.

666 kiinalaisten rajanylitystä. Kasvua 27 prosenttia.

Lähde: Rajavartiolaitos

Kirjoittaja:
Helena Korpela