Lemillä joka toinen ehdokas valtuustoon

VAALIASETELMAT. Lappeenrannassa valtuustopaikka on suuren työn takana. Pikkukunnissa läpimenoa helpottavat suuret valtuustot.

Heikki Sopanen

Valtuustopaikka heltiää huhtikuun kuntavaaleissa helpoimmin Etelä-Karjalan kunnista Lemillä. Lemin valtuuston koko on 21 jäsentä, ja kuntavaaliehdokkaita 42. Se tarkoittaa, että joka toisesta ehdokkaasta tulee kunnanvaltuutettu.

Valtuustopaikan lunastaminen on vaikeinta Lappeenrannassa. Valtuustoon yltää noin joka seitsemäs ehdokas. Lappeenrannan uusi valtuusto on 51-jäseninen, ja vaaliehdokkaita on 346.

Läpimeno vaaleissa on helpompaa pienemmissä kunnissa, koska valtuustot ovat jäsenmäärältään varsin suuria verrattuina ehdokasmääriin.

Etelä-Karjalan pienissä kunnissa valtuustopaikkaan on aiemmissa vaaleissa riittänyt 20-35 ääntä. Imatralla on vaadittu läpimenoon satakunta ja Lappeenrannassa reilut 150 ääntä.

Viimeiset läpimenijät ratkeavat puolueiden saamien äänimäärien perusteella, koska valinta tapahtuu ehdokkaiden saamien vertauslukujen perusteella.

Pienissä kunnissa äänestetään perinteisesti suuria kuntia aktiivisemmin.

Huhtikuun vaaleissa on ensimmäistä kertaa käytössä uuden kuntalain säännös kuntien valtuustokoosta. Säännös määrittelee valtuutettujen vähimmäismäärän kunnan asukasluvun perusteella. Enimmäismäärää ei ole määritelty.

Käytännössä kunnille on annettu mahdollisuus valtuuston koon pienentämiseen, suurentamiseen tai pitämiseen ennallaan. Valtuustot ovat olleet kooltaan yleensä suurempia kuin uudessa kuntalaissa säädetyt vähimmäismäärät.

Lappeenranta pienentää valtuustonsa koon lain määrittämään minimiin. Nykyisen 59 valtuutetun sijaan huhtikuussa valitaan vain 51 valtuutettua. Myös Imatran uuden valtuuston koko on lain määrittämä minimi eli 43 valtuutettua. Se on kooltaan sama kuin Imatran nykyinenkin valtuusto.

Etelä-Karjalan pienistä kunnista Parikkala ja Ruokolahti valitsevat myös valtuustoon lain määrittämän minimin verran valtuutettuja eli 27. Niiden nykyisissä valtuustoissa on myös 27 jäsentä, joten valtuuston kokoon ei tule muutoksia.

Lemi, Luumäki, Rautjärvi, Savitaipale ja Taipalsaari olisivat halutessaan voineet pienentää valtuustojensa koon jopa 13 valtuutettuun.

Luumäki pienensi valtuustoansa 27:stä jäsenestä 24:ään, kaikki muut pitävät valtuustonsa koon ennallaan. Lemille, Rautjärvelle ja Savitaipaleelle valitaan 21 valtuutettua ja Taipalsaarelle 27.

Valtuuston koon pienentämistä on perusteltu valtuuston päätöksentekokyvyn parantamisella, luottamustointen houkuttelevuuden lisäämisellä sekä niiden hoitamiseen tarvittavan asiantuntemuksen ja ajankäytön vaatimusten kasvulla.

Pieni valtuusto vaatisi kuitenkin lähidemokratian tehostamista kuntalaisten vaikutusmahdollisuuksien varmistamiseksi valmistelussa ja päätöksenteossa.

Lappeenranta pienentää valtuustonsa koon lain määrittämään minimiin.

Pienin äänimäärä valtuutetuksi 2012

Imatra, 97 ääntä. Äänestysprosentti 55,2.

Lappeenranta, 152. 54,3 prosenttia.

Lemi, 21. 65,3 prosenttia.

Luumäki, 27. 66,7 prosenttia.

Parikkala, 34. 64,6 prosenttia.

Rautjärvi, 35. 62,3 prosenttia.

Ruokolahti 35. 65 prosenttia.

Savitaipale 31. 69,3 prosenttia.

Taipalsaari, 25. 64,3 prosenttia.

Kirjoittaja:
Heikki Sopanen