Maisemia ja kaupunkilaisia vuosien takaa

Kuvateos. Lappeenranta Oscaria Sarénin (1893-1909) ja aikalaisten valokuvaamana -teos esittelee kaupunkia sen ensimmäisten valokuvaajien silmin.

Kaisa Juntunen

Rouva Mitelitz ja hänen ystävättärensä purjehtivat lappeenrantalaisen Oscaria Sarénin valokuvaamoon vuonna 1898. Naiset asettuvat kameran eteen komeissa turkisviitoissaan ja -päähineissään.

Eversti Backman soutelee tyttärineen varuskunnan rannassa Lappeenrannassa vuonna 1900. Tuntemattomaksi jäänyt valokuvaaja ottaa heistä kuvan.

Väkijoukko jonottaa Wiinakaupan edustalla Kuninkaankadun ja Iso-Kirkkokadun kulmauksessa noin vuonna 1900. Heikki Salo ikuistaa konjakkia ja likööriä hamuavia tavallisia kaupunkilaisia, kuten sen huivipäisen naisen, joka on saapunut paikalle maitohinkin kanssa.

Pääsemme mukaan noihin lähes 120 vuoden takaisiin hetkiin, kun kääntelemme Lappeenrannan museoiden valokuvakokoelmista kootun uuden teoksen sivuja.

Lappeenranta Oscaria Sarénin (1893-1909) ja aikalaisten valokuvaamana?-kirjassa luodaan katsaus Lappeenrannan varhaiseen valokuvaushistoriaan. Siinä on eri kuvaajien kaupunki- ja maisemavalokuvia keskustasta, Saimaan kanavalta sekä kasarmialueelta.

Teoksen ovat kirjoittaneet Lappeenrannan museoiden kuva-arkistosta vastaava amanuenssi Miikka Kurri ja samaa työtä aiemmin tehnyt Elina Vuori. Kirjan taitosta on vastannut Päivi Veijalainen.

Oscaria Sarén (1851-1934) valokuvasi lappeenrantalaisia ensin vain kesinä 1893 ja 1894 Seurahuoneen yhteydessä toimineessa atelierissa. Hän muutti pysyvästi Lappeenrantaan vuonna 1895 ja perusti valokuvaamon, joka toimi vuoteen 1909 Kirkkokadun ja Ainonkadun kulmassa.

Kirjaan valituissa valokuvissa esiintyy kaupungin eri ammattikuntien edustajia: opettajia, lehtimiehiä, kauppiaita ja sotilaita. Lisäksi kuvissa näkyy perheitä, lapsia ja hääpareja sekä erilaisia seurueita ja yhdistyksiä.

Kirjaa on myynnissä Etelä-Karjalan museossa, Lappeenrannan taidemuseossa ja Wolkoffin talomuseossa.

Kirjoittaja:
Kaisa Juntunen