Categories
Artikkelit

Näkemysero ratkeaa rahalla

Lappeenranta. Kaupunki maksaa maakuntaliiton ulos lentoasemasäätiöstä. Eroa perustellaan myös aluehallinnon uudistuksella.

Heikki Sopanen

Etelä-Karjalan liiton ja Lappeenrannan kaupungin näkemyserot lentoliikenteen kehittämisestä ratkaistaan rahalla. Maakuntaliitto vetäytyy Saimaan lentoasemasäätiöstä, ja Lappeenrannan kaupunki lunastaa liiton 300 000 euron osuuden säätiön peruspääomasta.

Periaatepäätöksen liiton vetäytymisestä ovat neuvotelleet kaupunginjohtaja Kimmo Jarva ja maakuntajohtaja Matti Viialainen. Periaatepäätös tarvitsee vielä maakuntahallituksen ja kaupunginvaltuuston hyväksynnän. Kaupunginhallituksessa asia on maanantaina.

-Sanoisin, että loppu hyvin, kaikki hyvin. Saatiin rakentava ratkaisu, Viialainen kommentoi.

Säätiö perustettiin 2015 lopulla. Se osti lentoasemayhtiö Finavialta Lappeenrannan lentoasemakiinteistön. Säätiön perustama Lappeenrannan lentoasema Oy osti Finavialta Lappeenrannan lentoasemaliiketoiminnan.

Kauppojen tarkoitus oli saada lentoliikenne viriämään Lappeenrannan kentällä. Kaupungin osuus säätiön peruspääomasta on ollut 700 000 euroa ja maakuntaliiton 300 000 euroa.

Neuvotteluja lentoreittien saamiseksi on käyty koko ajan. Tämän vuoden helmikuussa säätiön osakkaiden sukset menivät ristiin. Viialainen torppasi lento-operaattorin kanssa neuvotellun sopimuksen, joka hänen mielestään oli hyvin riskialtis.

Säätiön toimitusjohtajana on oman toimensa ohella kaupungin strategia- ja rahoitusjohtaja Olli Naukkarinen. Naukkarinen ihmetteli Viialaisen touhuja, joiden vuoksi sopimus kariutui.

Jatkossa kaupunki ottaa yksin vastuun säätiöstä ja maksaa maakuntaliiton ulos. Kun periaatepäätös on hyväksytty, sopimusteksti liiton erkaantumisesta laaditaan erikseen.

Viialainen ja Jarva sanovat, että pääasiallinen syy liiton lähdölle säätiöstä on tuleva aluehallintouudistus. Nykyinen maakuntaliitto lakkaa näillä näkymin olemasta vuoden 2019 alussa. Sen jälkeen maakuntahallinto viranomaisena hallinnoi ja valvoo valtiontukia.

-Siinä roolissa ei voi enää omistaa kenttää tai yhtiötä. On selvempää, että roolit eriytetään ja kaupunki ottaa vastuun säätiöstä ja kentästä kokonaan, Viialainen sanoo.

Molemmat kuitenkin myöntävät myös näkemyserot.

-Viialainen uskoo omaan näkemykseensä siitä, kuinka lentoja saadaan. Kaupunki taas ei usko Viialaisen malliin. Jatkossa mennään kaupungin linjausten mukaan, Jarva sanoo.

Viialaisen mielestä järkevä tapa ratkaista asia on, että pienempi väistyy. Maakuntaliitto saa sijoittamansa 300 000 euron peruspääoman takaisin.

Muut lentokenttään sijoitetut liiton rahat (292 279 euroa) ovat oppirahoja, joita ei saa takaisin.

-Kokemus on ollut hyödyllinen jatkoakin ajatellen, Viialainen sanoo.

Kirjoittaja:
Heikki Sopanen