Näytelmät ja runot saavat jatkoksi novellikokoelman

KIRJALLISUUS. Timo Mattila tekee esikoisproosastaan lukudraamaa kirjastoihin.

Petteri Värtö

Kulttuurin moniottelijalta Timo Mattilalta ilmestyy ensimmäinen proosateos. Novellikokoelma Aataminomenapuu sisältää tarinoita Mattilan asuinalueilta Tampereelta ja Lappeenrannasta.

Juttujen aikajänne on 150 vuotta, ääripäänä vuosi 2047, jolloin kirjailijan syntymästä on kulunut 100 vuotta.

Kirjan takana on pitkä kirjoittamisaika ja vielä pidempi kypsyttely.

— Lukion opettaja käski lopettaa mielikuvitusaiheet ja kirjoittaa faktaa, sillä fiktiolla ei elämässä pärjää. Numero nousi, kun tein niin.

Kokoelma on syntynyt Joutsenon taidekesän 2009 opeilla ja kirjailija Sirkka Laineen sparrauksella.

Mattila on aiemmin julkaissut runokokoelman Joulupuu (2008), ja hän on käsikirjoittanut useita näytelmiä harrastajateattereille. Lähipiiri on ollut tärkeä kätilö esikoisproosan synnyttämisessä.

— Se on pitänyt mielikuvitustani poikkeuksellisen vilkkaana ja tukenut sen hyödyntämistä, Mattila sanoo.

Mattila on kiertänyt aiempien tekstiensä kanssa Etelä-Karjalaa, ja sama aikomus on myös novellien kanssa. Hän suunnittelee lukudraamakierrosta teatteriyhdistys Kesyn kanssa maakunnan kirjastoihin ja kirjoittajayhteisöihin ensi syksyksi.

— Tarkoitus on lukea tekstiä elävöittäen ilman dramatisointia.

Näsijärven ja Saimaan aaltoja lainehtiva kokoelma Aataminomenapuu on Mattilan omakustanne. Kokoelmasta on otettu 500 kappaleen painos, ja kirjaa on saatavilla kahvila Majurskasta, Karjala-puodista ja Suomalaisesta Kirjakaupasta Lappeenrannasta julkaisupäivästään keskiviikosta lähtien.

Kirjoittaja:
Petteri Värtö