Nuijamies tuskin väistyy

Lappeenranta. Kaupunginhallitus tiukensi teknisen lautakunnan lieventämää suojelumerkintää. Suojelurakennuksille pitäisi löytyä joku käyttö.

Anne Kotiharju

Elokuvateatteri Nuijamiehen pysyminen Lappeenrannan kaupunkikuvassa on entistä todennäköisempää. Kaupunginhallitus hyväksyi ydinkeskustan osayleiskaavaehdotukseen suojelumerkinnän sr1. Kino-Aulan suojelumerkinnäksi tulisi Nuijamiestä hieman lievempi srT. Kaava menee vielä kaupunginvaltuuston hyväksyttäväksi.

Tekninen lautakunta oli aiemmin lieventänyt teknisen johtajan Pasi Leimin muuttaman esityksen perusteella ja täpärän äänestyksen jälkeen elokuvateattereiden suojelumerkintää. Lievennys oli vastoin asiantuntijaselvityksiä, joita taas keskustan muissa suojelukohteissa oli noudatettu.

Elokuvateatterit ovat osa niin sanottua Pormestarin korttelia, jonka Etelä-Karjalan osuuspankki myy rakennusliike Jatkeelle. Jatke mielisi rakentamaan tyhjentyneen entisen osuuspankin ja Valtakadun väliselle alueelle mahdollisimman pian. Toiveissa olisi muun muassa jopa 12-kerroksinen rakennus korttelin keskelle.

Kaupunki valmistelee parhaillaan korttelin asemakaavamuutosta. Kaupunginarkkitehti Maarit Pimiän mukaan lopullista vaihtoehtoa ei ole vielä valittu, vaan valmisteilla on useita ratkaisuja.

Nuijamiehen säilyminen vaikuttaisi uudessa kaavassa korttelin kulkuyhteyksiin, pysäköintiin ja rakennusoikeuteen sekä rakennusten sijoitteluun. Suojelun voisi kompensoida myös rakennusoikeutena jossain muualla.

-Kaikki kortit ovat vielä avoimena. Kino-Aula on kaikista haastavin. Suojelurakennuksille pitää myös olla joku realistinen käyttö, muuten suojelu ei ehkä onnistu, toteaa Pimiä.

Kaavaluonnos tulee nähtäville ennen kesälomia.

Etelä-Karjalan museo totesi lausunnossaan, että sr1-merkintä pitäisi palauttaa myös Kino-Aulalle. Rakennetun kulttuuriympäristön selvityksen mukaan elokuvateattereilla on myös maakunnallista ja jopa valtakunnallista merkitystä.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju