Tanssiteos vie karaokebaariin

Kansantanssi. Rajan Nuorten kansantanssiryhmä Kirjavat esittää uutuusteoksen Karelian Rhapsody taidekoulu Estradilla.

Riina Nokso-Koivisto

On tavanomainen ilta karaokebaarissa ehkä joskus 1980-luvun lopulla. Suomalainen iskelmä soi, tunnelma vaihtelee riehakkaasta melankoliseen.

Tällaiseen tilanteeseen sijoittuu kansantanssiryhmä Kirjavien uutuusteos Karelian Rhapsody, jonka ensiesitys nähdään taidekoulu Estradilla sunnuntaina.

— Kyseessä on Kirjavien ensimmäinen koko illan tanssiteatteriteos, joten kantaesitys on meille merkittävä, ryhmän ohjaaja Merja Skyttä kertoo.

Teoksen koreografian on Kirjaville laatinut tanssiteatteri Rimpparemmin taiteellinen johtaja Matti Paloniemi, jonka kanssa Kirjavat on tehnyt yhteistyötä aiemminkin. Musiikin on sovittanut ja osin säveltänytkin Jarno Tastula. Ryhmä itse hoitaa tanssimisen lisäksi myös laulamisen.

 

Karelian Rhapsody on hyvä esimerkki siitä, miten kansantanssi uudistuu koko ajan. Kirjavien ohjelmisto muodostuu pääosin uusista, varta vasten ryhmää varten tilatuista nykykoreografioista. Tänä vuonna Kirjavilta on jo ehditty nähdä yksi uutuusteos, koreografi Hanna Poikelan Lentotila.

Kirjavien esityksissä on jo aiemminkin totuttu näkemään draamallisuutta. Koreografiat ovat paljon muuta kuin perinteistä tanhuamista: niistä voi löytää vaikutteita esimerkiksi nykytanssista ja paritanssista.

— Kaiken pohjana on kuitenkin perinteinen kansantanssi, johon haluamme säilyttää vahvan kontaktin. Muut tanssinlajit vain ruokkivat sitä.

Skytän mukaan kuitenkin onkuin veteen piirretty viiva, missä kulkee modernin kansantanssin ja nykytanssin raja. Yhä löytyy myös niitä koulukuntia, joiden mielestä vain tanhuaminen edustaa aitoa kansantanssia.

 

Kirjavat on nuorisoseura Rajan Nuorten tanssiryhmä, joka on toiminut yli 20 vuotta. Tanssijat ovatkin jo aikuisia, pitkän linjan osaajia. Merja Skyttä ohjaa myös kahta nuorempien tanssijoiden ryhmää, Kimuranttia ja Kimaraa. Kun joku kolmesta tanssiryhmästä tarvitsee uutta ohjelmistoa, se tilataan aina ammattikoreografilta.

— Isoilla nuorisoseuroilla voi olla palkattuna ammattikansantanssinopettaja, joka pystyy tekemään koreografioita. Rajan Nuorilla näin ei ole.

Hyviä koreografeja on onneksi tarjolla. Alalle valmistuu uusia osaajia Oulun seudun ammattikorkeakoulusta, jossa voi opiskella kansantanssin opettajaksi. Ajan kanssa nuorista opettajista voi kehittyä myös hyviä koreografeja.

 

Esitykset 16.4. klo 18 ja 17.4. klo 14 taidekoulu Estradilla.

Kirjoittaja:
Riina Nokso-Koivisto