Kohta ratkeaa Rakuunamäen tulevaisuus

Lappeenranta. Kaupunki visioi maasotakoululta vapautuville rakennuksille uutta käyttöä. Aalto-yliopiston kurssi tarjoaa sivustatukea.

Anne Kotiharju

Tuleeko Lappeenrannan Rakuunamäelle hotelli, museo, rokkiklubi, nuorisokeskus vai loft-asuntoja? Muun muassa näitä ehdottivat Aalto-yliopiston arkkitehtiopiskelijat kurssitöissään kahteen Rakuunamäen kasarmiin. Lappeenrannan kaupungin näkemykset alueen kehittämisestä selviävät juhannuksen jälkeen. Tuolloin pitkään valmisteilla ollut Rakuunamäen asemakaava tulee nähtäville ja siitä järjestetään myös yleisötilaisuus.

Kaavassa suunnitellaan rakennuksille uudiskäyttöä sekä laaditaan alueen liikenneratkaisu. Rakuunamäki on tarkoitus liittää yhä tiiviimmin osaksi kaupungin keskustaa.

-Tavoitteena on, että alueelle ei tule vain asuntoja. Rakennuksille olisi hyvä löytää monipuolisia käyttötarkoituksia. Oppilastöistä voi saada ideoita, sanoo kaupunginarkkitehti Maarit Pimiä.

Senaatti-kiinteistön omistama Rakuunamäen ydinalue vapautuu uuteen käyttöön, koska Puolustusvoimat keskittää toimintojaan Leirikentän alueelle. Senaatti-kiinteistöt odottaa asemakaavan etenemistä, ennen kuin se ryhtyy myymään rakennuksia.

-Ostajan on hyvä tietää, mitä on ostamassa, perustelee kiinteistökehityspäällikkö Minna Aarnio Senaatti-kiinteistöistä.

Maarit Pimiä huomauttaa, että Rakuunamäki on valtakunnallisesti merkittävää rakennettua kulttuuriympäristöä. Osayleiskaavassa kaikki keskeiset rakennukset on suojeltu.

-Kun erilaisia ideoita mietitään, tulee myös raaka realismi vastaan. Suojelu voi rajoittaa niin sisätilojen kuin ulkoasunkin muutoksia, muistuttaa Pimiä.

Liikkumavaraa kuitenkin on. Minna Aarnio arvioi, ettei esimerkiksi Aalto-yliopiston harjoitustöissä ole yhtään täydellisen epärealistista.

Kaupungin päättäjät ovat jo kiirehtineet muun muassa upseerikerhon ja sotilaskodin tulevaisuuden selvittämistä. Valtuuston puheenjohtaja Heikki Järvenpää (kok.) ehdotti, että ratsuväkimuseo ja Lotta-museo siirtyisivät sotilaskotiin. Kulttuuritoimenjohtaja Päivi Linnea Pötry sanoo, että asian selvittäminen on kesken.

Upseerikerhosta kaupunki neuvottelee parhaillaan Senaatti-kiinteistöjen kanssa.

Aalto-yliopiston kurssitöiden kohteena oli kaksi kasarmia. 11 harjoitustyötä on esillä kaupungintalolla. Professori Mikko Summanen luonnehtii Rakuunamäkeä kaupunkiympäristönä ainutlaatuiseksi.

-Rakuunamäellä on merkittävää kehittämispotentiaalia. Kurssilla vähän villimmätkin ideat sallittiin. Visiot sitten jalostuvat kustannusohjauksen kautta kohti realismia.

Rakuunamäki on jo uudistunut. Kasarmien lomaan on rakennettu asuin- ja toimistotaloja. Kaksi varuskuntarakennusta on muutettu opiskelija-asunnoiksi. Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin vuokraama Lasten ja nuorten talo valmistui vuonna 2013 Adolf Ehrnroothin aukion laitaan.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju