Stam1na uusille areenoille

Lemiläinen metalliyhtye konsertoi laajasti Euroopassa syksyllä. Kotimaakunnan bändin kiertue jättää loppuvuodesta väliin.

Petteri Värtö

Metalliyhtye Stam1na hakee esiintymislavansa kaukaa Etelä-Karjalan ulkopuolelta loppuvuodesta. Lemiläisbändin kesäkiertue ei vieraile lainkaan maakunnassa. Kiertueen jälkeen Stam1na lähtee uransa pisimmälle ulkomaankiertueelle Eurooppaan.

Lähimpänä Etelä-Karjalaa aitolemiläistä moshaamista voi kesän aikana nähdä Korian Pioneerifestivaaleilla 15. heinäkuuta ja Savonlinnan Oopperajuhlilla 5. elokuuta. Savonlinnassa bändi esiintyy yhteiskeikalla Amorphiksen ja Stratovariuksen kanssa.

Stam1nan laulaja-kitaristi Antti Hyyrynen, mitä uutta The Arctic Circle Challenge -kiertue yhtyeelle tuo?

— Kiertue on meille neitseellisten klubien kiertämistä. Lontoon Camden Townin Underworldissa kävimme muutama vuosi sitten. Keikka oli loppuunmyyty, ja otimme juhlan kunniaksi tatuoinnit.

— Kiertue kattaa myös Portugalin, Espanjan, Italian ja Unkarin, jotka kaikki ovat Stam1nalle uusia valtioita vierailla.

Euroopan-kiertue alkaa Saksan Frankfurtista 25. lokakuuta ja päättyy Saksan Kölniin 19. marraskuuta. Lemiläiset soittavat neljän viikon rundin aikana myös Alankomaissa, Puolassa, Ranskassa, Sveitsissä ja Tshekissä.

Kierrätte Eurooppaa yhdessä karhulalaisen Omnium Gatherumin ja islantilaisen Skálmöldin kanssa. Oletteko ennen heiluneet yhdessä?

— Omnium Gatherum on tuttu vuosien varrelta. Olemme soitelleet bändin kanssa lukuisilla festeillä ja klubeilla. OmG:n kitaristi Markus Vanhala on tutuin hahmo, viihdemies vailla vertaa. Kutsun häntä Mister Blackiksi ja hän minua Mister Blueksi.

— Skálmöldin keikkabussieväänä on kuulemma valaanlihaa, joten kulttuurinvaihtoa on luvassa.

Soititte alkuvuodesta isossa metallitapahtumassa Karibianmerellä. Tavoitteena oli työntyä Pohjois-Amerikan markkinoille. Mitä niille suunnitelmille kuuluu?

— Karibian jälkiaallot ovat edelleen liikkeellä. Olisin pettynyt, jos minkäänlaista lisäaskelta eteenpäin ei syntyisi.

Stam1na tähyili jenkkeihin jo Nocebo-albumin (2012) aikaan. Kuluva vuosi on bändille toistaiseksi kansainvälisin. Karibian metalliristeilyn ja Euroopan-turneen ohella lemiläiset treenasivat saksaa yhdessä Eläkeläiset-yhtyeen kanssa jo huhtikuussa.

Kirjoittaja:
Petteri Värtö