70 miljoonaa tuskin riittää puhdistamolle

Lappeenranta. Altaiden kattaminen nostaa Hyväristönmäen jätevedenpuhdistamon hintaa. Asukkaat epäilevät edelleen kaupungin suunnitelmia.

Anne Kotiharju

Lappeenrannan Hyväristönmäen jätevedenpuhdistamon hinta saattaa nousta arvioidusta 70 miljoonasta eurosta. Lappeenrannan Energian toimitusjohtajan Reijo Kolehmaisen mukaan altaiden kattaminen tuo noin viiden miljoonan euron lisäkustannuksen.

-Koko puhdistamo kaikkine altaineen on katettu. Tämä ei kuulunut alkuperäisiin suunnitelmiin. Toisaalta esiin voi tulla myös kustannuksia vähentäviä tekijöitä, kertoo Kolehmainen.

Kustannusarvio tarkentuu syksyllä.

Hyväristönmäen suunnan asukkaat tuntevat edelleen syvää epäluuloa puhdistamosuunnitelmia kohtaan.

Tiistai-illan asukastilaisuuteen Myllymäen koululle oli saapunut muutamia kymmeniä kiinnostuneita.

Asukkaat epäilevät, että Hyväristönmäkeen tulee aikaa myöten myös mädättämö. Lisäksi asukkaat väittävät kaupungin paisutelleen jo vuonna 2014 hylätyn Kukkuroinmäki-vaihtoehdon kustannuksia. Sen uutta selvittämistä ovat nyt vaatineet myös jotkut keskustan ja perussuomalaisten valtuutetut.

Kolehmainen korosti, että mädättämöä ei ole haetussa ympäristöluvassa. Syntyvä liete on tarkoitus kuljettaa Kukkuroinmäen jätekeskukseen, jonne Etelä-Karjalan jätehuolto suunnittelee mädättämöä.

Etelä-Karjalan jätehuolto saisi valtionapua tähän biokaasulaitokseen, josta on tehtävä investointipäätös syksyyn mennessä.

Tilaisuudessa vaadittiin ”faktoja pöytään” väitetyistä Kukkuroinmäki-vaihtoehdon kustannuksista.

-Nyt muut kaupunkilaiset syyttävät meitä siitä, että me härskisti sälytämme veronmaksajille tai vesimaksuihin 20 miljoonan euron lisäkustannukset, totesi eräs yleisön edustaja.

Toisen mielestä vesimaksuja voisikin nostaa, jos sillä saataisiin Kukkuroinmäkeen hänen mukaansa pitkällä tähtäimellä edullisin puhdistamo.

Kukkuroinmäen vaihtoehdosta annettiin kaupungin päättäjille jo viime syksynä uudet laskelmat, kun jotkut valtuutetut niitä vaativat, muistuttaa Kolehmainen.

-Halvimmillaankin Kukkuroinmäki olisi yli 20 miljoonaa euroa Hyväristönmäkeä kalliimpi.

Pitkä siirtoviemäri ja sen vaatimat kuusi pumppaamoa maksavat ja vaativat myös maata. Lisäksi jokainen pumppaamo on riski.

Laskelmat perustuivat siihen, että puhdistettu jätevesi tulisi purkuputkea myöten Rakkolanjokeen, jota haettu ympäristölupa koskee.

Kustannukset tuskin Kolehmaisen mukaan laskisivat, vaikka purkupaikka olisi Saimaa: sinnekin tarvitaan pitkä purkuputki. Lisäksi pitäisi hakea uutta ympäristölupaa, mihin aikataulu ei anna myöten.

-Ja Saimaata on haluttu välttää purkupaikkana viimeiseen asti muistakin syistä, sanoo Kolehmainen.

Hajuja on ehkä pelätty Hyväristönmäellä eniten. Tehtyjen hajumallinnusten mukaan puhdistamo ei haise juurikaan edes puhdistamon alueella.

-Puhdistamon ulkopuolella ei ole missään havaittavaa hajua. Suomessa ei ole muualla käytössä tätä hajuntappoa. Olemme uranuurtajia, selvittää Kristian Sahlstedt Pöyry-yhtiöstä.

Jäteveden käsittelyn suodatusvaihtoehdoksi on tehtyjen kokeiden jälkeen päätetty valita tekstiilipäällysteinen kiekkosuodatus.

-Jahtaamme Suomen ja ehkä koko Europan puhtainta jätevettä. Tulokset olivat erinomaiset, kertoo Sahlstedt.

Puhdistamolla kireä aikataulu

Vuonna 2016 Hyväristönmäkeen myönnetystä ympäristöluvasta on valitettu.

Maanhankintaa varten on haettu lunastuslupaa, lupaa ei ole vielä saatu.

Asemakaava on nähtävillä kesäkuun puoliväliin asti.

Yleissuunnittelu päättyy syksyllä, jolloin valmistuvat myös rakennuslupa-asiakirjat.

Toteutussuunnittelu alkaa syksyllä.

Jätevedenpuhdistamon pitäisi luvan mukaan valmistua vuoden 2022 loppuun mennessä.

Jätevedet johdetaan siirtolinjaa pitkin Toikansuon jätevedenpuhdistamolta Hyväristönmäelle.

Puhdistamolla vastaanotetaan myös sako- ja umpikaivolietettä.

Puhdistamolla syntyvä liete kuivataan ja kuljetetaan jatkokäsittelyyn Kukkuroinmäen jäteasemalle.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju