Kävellen tv-tutkijan elämään

Sorjonen. Kävelykierros ei herkuttele televisiosarjan rikoksilla. Se keskittyy Lappeenrannan historiaan ja käsikirjoittajan ajatuksiin.

Piia Kaskinen

Kaupunginjohtaja Kimmo Jarvan oikea työhuone oli ihan liian pieni.

Siksi siellä muka tapahtuvat kohtaukset kuvattiin Lappeenrannan teknisen toimen kokoushuoneessa. Koko kuvaustiimi valoineen ja kameroineen kaikkineen ei olisi mahtunut Jarvan huoneeseen millään.

Tv-sarja Sorjosen kuvauspaikoilla kiertävät kävelykierrokset alkavat perjantaina. Ne vievät osallistujansa myös kaupungintalon neljänteen kerrokseen, myös niiden hulppeiden ikkunoiden äärelle, joiden vieressä sarjan kaupunginjohtaja palaveerasi milloin kenenkin kanssa ja punoi strategioitaan.

— Oikkonen valitsi tämän tilan yhdeksi kuvauspaikaksi puhtaasti arkkitehtonisista syistä, kertoo Noora Mentula, yksi kierroksia vetävistä matkailuoppaista.

 

Sorjosen inspiroimat kuvauspaikkakierrokset käsikirjoitti Mirka Rahman, Lappeenrannan markkinointi- ja asiakaspalvelupäällikkö.

— Sarja oli kaupungille onnenpotku. Tuntuu, että kaikki ovat katsoneet sitä. Lappeenrantalaiset ja kesävieraat ovat ylpeitä, ja kaupunginjohtajalle huomautellaan sarjasta tuon tuosta.

Sarjan rikoksilla kuvauspaikkakierros ei herkuttele, ei pahemmin rikospaikoillakaan. Se kertoo sekä Lappeenrannan ja kuvauspaikkojen historiasta — vedyn ja atomin historialla maustettuna — sekä sarjan käsikirjoittaja-ohjaaja Miikko Oikkosen ajatuksista.

Kierros selvittää, miksi Oikkonen valitsi kuvauspaikkoja ja millaisia asioita paikat symboloivat. Kärryillä pysyy, vaikkei olisi sarjaa seurannut, matkailuväki lupaa.

 

Kierrokset järjestetään perjantaisin elokuun 11. päivään saakka. Ne alkavat kello 14 ja lähtevät Ison-Kristiinan matkailuneuvonnan edestä. Yksittäisten osallistujien ei tarvitse ilmoittautua, mutta ryhmistä ja liikuntarajoitteista järjestäjät kuulevat mielellään ennakkoon. Kierros maksaa kympin.

— Kaupunki maksoi Fisher King Productionille 2 000 euron lisenssisopimusmaksun, jotta saamme käyttää esimerkiksi Sorjosen kuvamateriaalia. Muita maksuja ei ole, Rahman sanoo.

Hän kuitenkin muistuttaa, ettei kaupunki pyri tekemään kierroksella rahaa, vaan tuottamaan osallistujalle elämyksen.

Luukkaansalmen sillalle tai Muukon tuulipuistoon saakka kävelykierros ei vie. Se kuitenkin kertoo, kuinka niiden lähelle pääsee.

 

Fisher King Production kuvaa Sorjosen seuraavia jaksoja Lappeenrannassa taas elokuussa. Vanhoja kuvauspaikkoja käytetään edelleen, kuten kaupungintaloa ja poliisilaitosta, mutta uusia lokaatioita tulee noin 50, Oikkonen kertoo.

— Suurin osa niistä on löytynyt jo, noin viittätoista vielä etsitään.

Ja näyttää siltä, että sarja jatkuu vielä toisen kauden jälkeenkin, Rahman toteaa.

Kirjoittaja:
Piia Kaskinen