Koko Suomi myyntikenttänä

Yrityskauppa. Lappeenrantalainen Jouko Soikkeli on mukana ostamassa Asko- ja Sotka-ketjuistaan tunnettua Indoor Groupia 67 miljoonalla eurolla.

Helena Korpela

Lappeenrantalainen yrittäjä ja huonekalukauppias Jouko Soikkeli aloittaa Indoor Groupin toimitusjohtajana heinäkuussa. Soikkeli on mukana ostamassa Asko- ja Sotka-ketjuista tunnettua Indoor Groupia Keskolta.

Kesko myy Indoor Groupin sijoitusyhtiö Sievi Capitalin, kolmen Sotka-ketjun kauppiaan ja työeläkeyhtiö Eteran omistamalle yhtiölle 67 miljoonan euron hintaan.

-Lähdin mukaan kauppaan, koska minulla on kiinnostusta ja pitkä kokemus huonekalualalta. Indoor Group on hyvässä kunnossa oleva yhtiö, joka minulle tuttu jo entuudestaan, Soikkeli toteaa.

Soikkeli omistaa tällä hetkellä viisi Sotka-myymälää muun muassa Lappeenrannassa ja Imatralla. Hän sekä kaksi muuta Sotka-kauppiasta, Jani Länsimäki ja Timo Hakkarainen, ovat mukana kaupassa tasaosuuksiin niin, että he yhteensä omistavat Indoor Groupista 30 prosenttia.

Suurin omistaja on sijoitusyhtiö Sievi Capital noin 53 prosentin osuudellaan, ja kolmas omistaja on eläkevakuutusyhtiö Etera noin 17 prosentin osuudellaan.

Sotka-kauppiaat olivat yrityskaupassa aloitteellisia.

-Olimme itse yhteydessä Sievi Capitaliin, joka on meille mieluisa yhteistyökumppani, Soikkeli kertoo.

Indoor Groupin liikevaihto oli viime vuonna 187 miljoonaa euroa, ja liikevoitto 9,8 miljoonaa euroa. Asko-ketjulla on Suomessa 34 myymälää ja Sotkalla 52 myymälää. Lisäksi sekä Askolla että Sotkalla on Virossa viisi myymälää. Indoor Groupiin kuuluu myös Lahdessa sijaitseva sohvatehdas Insofa sekä virolainen tytäryhtiö.

-Kyse on Suomen mittakaavassa erittäin merkittävästä kaupasta. Asko ja Sotka ovat Suomen tunnetuimmat huonekalubrändit.

Soikkeli hyppää mukaan valtakunnalliseen huonekalukauppaan. Nykyisellään hänen viidessä Sotka-myymälässään työskentelee 40 henkilöä, kun Indoor Groupissa työskentelee lähes 650 henkilöä. Soikkeli ei myönnä, että valtava mittakaavan muutos hirvittäisi.

-Olen innoissani tästä haasteesta. Olen motivoitunut, ja samalla nöyrä uuden edessä.

Työpaikan muutos tuo samalla Soikkelille muutoksia myös henkilökohtaiseen elämään.

-Työskentelen jatkossa Indoor Groupin pääkonttorissa Vantaalla. Viikot työskentelen siellä, mutta tukikohta säilyy edelleen Lappeenrannassa.

Soikkeli aikoo myös luopua Etelä-Karjalan Yrittäjien puheenjohtajuudesta kuluvan kauden jälkeen.

Jouko Soikkelista toimitusjohtaja

Jouko Soikkeli on lappeenrantalainen yrittäjä. Hän on kotoisin Joutsenosta, ja asuu Lappeenrannassa.

Soikkeli aloitti Sotka-kauppiaana vuonna 1994. Hänellä on viisi Sotka-myymälää Lappeenrannassa, Imatralla, Kotkassa, Hyvinkäällä ja Hämeenlinnassa.

Ennen Sotka-uraansa hän on työskennellyt yrittäjänä ja liike-elämän palveluksessa.

Soikkeli on myös Etelä-Karjalan Yrittäjien puheenjohtaja.

Soikkeli aloittaa Indoor Groupin toimitusjohtajana 1. heinäkuuta.

Kauppa toteutuu 30. kesäkuuta. Kesko kertoo kuittaavansa 67 miljoonan euron arvoisesta yrityskaupasta noin 15 miljoonan euron myyntivoiton.

Kirjoittaja:
Helena Korpela