Categories
Artikkelit

Luonto hellii vuoden kylää

Taipalsaari. Kauneuden keskellä tehdään pitkäjänteistä talkootyötä. Seuraavaksi korjautuu Taipalsaaren kirkonkylässä 115 vuotta vallinnut puute.

Anne Kokkonen

Kauniin maiseman ohella Taipalsaaren kirkonkylää on siunattu keskenään hyvin toimeen tulevilla asukkailla. Kylän pitkäjänteinen ja tuloksekas kylätoiminta sai lauantaina sille kuuluvan tunnustuksen, kun kylä nimitettiin Etelä-Karjalan vuoden kyläksi.

Palkitsemisperusteissa kylää ja sen asukkaita kiiteltiin erityisesti vahvasta kulttuuripitoisesta toiminnasta, joka on löytänyt hyvin yleisönsä. Kyläavustajatoiminta on tuonut työtä sekä apua ihmisille ja pitkälti kyläyhdistyksen aktiivisuuden ansiosta kauppapalvelut saatiin palautettua lyhyen tauon jälkeen.

 

Taipalsaaren kirkonkylässä asuvien Minna ja Pasi Koistisen mielestä nimitys tuli kylälle aiheellisesti. Olemassa olevia vahvuuksia on osattu hyödyntää taitavasti.

Siitä, mikä voisi olla vielä paremmin, olisi varminta vaieta. Pasi Koistinen kuitenkin epäilee vahvasti, että aika on tehnyt tehtävänsä vanhan kunnantuvan suhteen.

Sillä välin kun taipalsaarelaiset ovat kiistelleet tyhjilleen jääneen rakennuksen kohtalosta, routa on heilutellut perustuksia ja säiden vaihtelu hapertanut laudoitusta. Aikoinaan kaunis rakennus ei ole läheltä katsoen enää mikään ilo silmälle.

— Jos kunnantuvan purkaisi ja tilalle rakentaisi vaikka rantakahvilan, saataisiin kaivattuja palveluja veneilijöille, Koistinen esittää.

 

Helvi Lautaselle kunnantupa olisi vielä kelvannut. Uuden kirjaston rakentaminen tuntui hänestä turhalta.

— Välillä tuntuu siltä, että täällä rakennetaan ja revitään turhan päiten.

Terveyskeskuksen ja palvelukodin kiinteistössä uudisrakentaminen on ollut perusteltua. Lautanen kävi vastikään talossa toteamassa, että asiat alkavat olla paikoillaan.

Kylän tapahtumiin Lautanen ei ehdi osallistua, mutta yksi toive hänellä on kunnalle ja kyläyhdistykselle. Levähtämiseen sopivia penkkejä pitäisi saada lisää.

 

Kirkonkylän kyläyhdistyksen sihteeri Miia Pirttilä vedettiin mukaan yhdistystoimintaan nelisen vuotta sitten. Hänen tavoitteenaan on pitää kylä vireänä nyt ja tulevaisuudessa.

Pirttilä aivan hyrisi tyytyväisyyttä, kun kunnanjohtaja Jari Willman ilmoitti 115 vuotta jatkuneen puutteen poistuvan viimein Taipalsaaren kirkonkylästä. Kunta alkaa lopultakin suunnitella toria linja-autojen kääntöpaikan kohdalle.

— Ihmettelinkin, miksei täällä ole toria, vaikka myyjiä riittäisi ja kesäisin on vilkasta.

Viime päivinä Taipalsaarella on pohdittu mahdollista seurakuntaliitosta ja sen suuntaa. Tämä tai muut kiistanalaiset asiat eivät ole Pirttilän mukaan vaikuttaneet kyläyhdistyksen toimintaan.

— Asiat selviävät keskustelemalla. Itse uskon, että talous ratkaisee jossain vaiheessa seurakuntaliitoksen.

 

Kirjoittaja:
Anne Kokkonen