Categories
Artikkelit

Luumäen beryllistä presidenttien koru

Korut. Tasavallan presidentin kanslialle lahjoitetun korun materiaali on peräisin Suomen ainoasta merkittävästä berylliesiintymästä.

Piia Kaskinen

Tasavallan presidentin puoliso, rouva Jenni Haukio puki torstai-iltana ensimmäistä kertaa kaulalleen Luumäeltä löytynyttä, sinivihreää arvokiveä. Se kaivettiin esiin Luumäen Kännätsalosta 1980-luvulla, lekoilla ja rautakangilla.

Arvokiven löytäjä haluaa pysyä nimettömänä, mutta siitä korun suunnitellut Heli Kauhanen, lahtelainen korutaiteen läänintaiteilija tietää kertoa kiven historiasta.

Kännätsalon berylliesiintymä löydettiin alunperin jo 1940-luvulla tietöiden yhteydessä. Vuonna 1982 eräs kiviharrastaja seuloi alueella irtomaata, ja löysi sen seasta vaaleanvihreän jaloberyllikiteen. Hän teki alueelle valtauksen kahden ystävänsä kanssa vuonna 1986, ja aloitti järjestelmällisen etsinnän.

Pintamaata kaivettiin koneellisesti, alempia kerroksia lekojen ja rautakankien avulla. Mahdolliset jalokivet olivat onteloissa savimaisen kaoliinin seassa, ja niitä oli kaivettava paljain käsin, selviää korun lahjoituskirjasta.

 

Kaulakorun kivi oli löytöhetkellään osa 750 karaatin painoista kidettä, Kauhanen kertoo.

— Löytäjä säilytti sitä kassakaapissaan. Vuonna 2015 hän otti minuun yhteyttä ja totesi, ettei kassakaappi ole tälle oikea säilytyspaikka.

Suomen satavuotisjuhlat lähestyivät, ja kiven löytäjä halusi teettää niistä korun Tasavallan presidentin kanslialle edustuskäyttöön lahjoitettavaksi.

— Kaksi muuta kiviharrastajan seurueessa ollutta miestä ovat jo edesmenneitä. Löytäjän mukaan kiteestä tehty ja eteenpäin lahjoitettu koru palvelee myös heidän muistoaan paremmin kuin se, että kide säilyisi vain jonkun yksityisomistuksessa, Kauhanen toteaa.

Koko kidettä kaulakoruun ei käytetty, vaan sen keskelle istutettiin 89 karaatin painoinen viistehiottu pala.

— Korusta haluttiin tehdä tyylikäs, ei prameileva.

Samaa kidettä on myös henkilökohtaisesti Haukiolle lahjoitetuissa korvakoruissa.

 

Luumäen Kännätsalon esiintymä oli Suomen ainoa merkittävä berylliesiintymä.

Esiintymästä löytyi 10—15 kiloa berylliä. Arvokiven harvinaisuuden ja käsityön kalleuden takia kaivostoiminta ei ollut kannattavaa, ja esiintymästä löydetyt jalokivet jäivät lähinnä löytäjiensä yksityiskokoelmiin.

 

Kirjoittaja:
Piia Kaskinen