Nuijamiehen ja Kino-Aulan tarina päättyy

Lappeenranta. Finnkino kertoi elokuvateatterien henkilöstölle irtisanomisista maanantaina. Nuijamiehen ja Kino-Aulan viimeiset näytökset pidetään torstaina.

Helena Korpela, Juhana Nyman

Lappeenrantalaisten elokuvateattereiden Nuijamiehen ja Kino-Aulan toiminta päättyy kesäkuun lopussa. Asia varmistui, kun teattereiden liiketoiminnan omistavan Finnkinon yhteistoimintaneuvottelut saatiin päätökseen maanantaina.

Ketjujohtaja Ismo Määttä Finnkinolta kertoo, että vuokraneuvottelut kiinteistöt omistavan Osuuspankin kanssa päättyivät tuloksettomina, mikä johti lopettamispäätökseen.

-Meillä oli useampia keskusteluja viimeisten viikkojen aikana, ja kaikkia eri mahdollisuuksia käytiin läpi. Lopputulemana molemmat osapuolet totesivat, että jatko olisi kaupallisesti kannattamatonta.

Yt-neuvotteluiden tuloksena kaikkiaan seitsemän Nuijamiehen ja Kino-Aulan työntekijän työsuhde päättyy. Kahden työntekijän työsuhde jatkuu Finnkinon Strand-elokuvateatterissa Lappeenrannassa.

Finnkino osti Nuijamiehen ja Kino-Aulan liiketoiminnan Elokuva Luotolalta maaliskuussa. Tuolloin Määttä kertoi, että teattereiden toiminta jatkuu ennallaan.

-On tullut selväksi, että teatterit eivät ole olleet liiketaloudellisesti kovin kannattavia. Kävijäluvut verrattuna viime vuoteen ovat olleet huonoja nimenomaan näissä kahdessa teatterissa. Lappeenrannassa on hyvä elokuvissa käymisen kulttuuri. Halusimme sitä vaalia ja tavoitteenamme oli, että teatterit olisivat osa tätä suunnitelmaa.

Määttä ei vastaa suoraan siihen, oliko kaupan tarkoituksena ostaa kilpailija pois markkinoilta.

-Toki Nuijamies ja Kino-Aula olivat kilpailijoita. Tavoitteemme kuitenkin oli, että teatterit olisivat säilyneet ja olisivat olleet osa suunnitelmaamme vaalia elokuvakulttuuria.

Irtisanotut työntekijät kokoontuivat yhdessä elokuvateatteri Nuijamiehen aulaan, kun he olivat saaneet tiedon yt-neuvotteluiden tuloksesta. Kassatyöntekijänä työskenneelle Tytti Hirvoselle ei jäänyt erityisen hyvää kuvaa henkilökunnalle pidetystä tiedotustilaisuudesta.

-Näytti siltä, että puhetta oli harjoiteltu etukäteen. Kovasti isot herrat olivat myötätuntoisia, mutta se tuntui teennäiseltä, Hirvonen sanoo.

Nuijamiehen aulassa ei kuitenkaan itketty.

-Itkut itkettiin silloin, kun elokuvateatterit myytiin Finnkinolle. Se oli kovempi paikka, kassatyöntekijä Heidi Asikainen sanoo.

Tekniikasta vastaava Jaakko Maarnela on työskennellyt elokuvateattereissa liki 40 vuotta.

-Olen myös helpottunut. Nyt asiaa ei tarvitse enää miettiä.

Lappeenrantalainen Merja Luotola-Maarnela kertoo olevansa vereslihalla Finnkinon yt-neuvotteluiden tuloksen selviämisen jälkeen.

-Tieto repii uudestaan auki vaikean päätöksen haavat, Luotola-Maarnela sanoo.

Puhelimitse tavoitettu Luotola-Maarnela kuulostaa liikuttuneelta ja järkyttyneeltä.

-Olin ajatellut, että Nuijamies ja Kino-Aula olisivat saaneet jäädä toimintaan. Jaksoin toivoa sitä siihen saakka, kunnes tämä päätös tuli.

Alkuvuodesta 2017 Luotola-Maarnela myi perheyrityksensä liiketoiminnan Finnkinolle.

-Aikoinaan olin aistivani, että Finnkinolla todella oli tahtotilaa toiminnan jatkamiseksi.

Nuijamiehen ja Kino-Aulan viimeiset näytökset pidetään tämän viikon torstaina.

Teatterien vaiheet

1938: Kino-Aula aloittaa.

1954: Nuijamies aloittaa.

2015: Finnkino avaa elokuvateatteri Strandin kauppakeskus Isossa-Kristiinassa.

2016: Rakennusyhtiö Jatke solmii Etelä-Karjalan Osuuspankin kanssa esisopimuksen pankin konttorirakennuksen sekä Kino-Aulan ja Nuijamiehen ostamisesta.

Maaliskuu 2017: Finnkino ostaa Kino-Aulan ja Nuijamiehen liiketoiminnan.

Toukokuu 2017: Finnkino aloittaa yt-neuvottelut Kino-Aulan ja Nuijamiehen henkilökunnan kanssa.

19.6.2017: Yt-neuvottelut päättyvät.

22.6.2017: Kino-Aulan ja Nuijamiehen viimeiset näytökset.

30.6.2017: Finnkinon vuokrasopimus tiloista päättyy. Elokuvateatterien tilat on tyhjennetty.

Kirjoittaja:
Helena Korpela, Juhana Nyman