Categories
Artikkelit

Tyhjentyneet kyläkoulut menevät myyntiin

Ilpo Leskinen Lappeenrannan Pontuksen koulu aloittaa toimintansa syyslukukauden alussa. Samalla Lappeenrannan itäosissa jää tyhjilleen neljä koulua: Mustolan lisäksi Kanavansuun, Muukonniemen ja Partalan koulut. Kaupunki myy tyhjentyneet koulut, koska se ei niitä enää tarvitse. Toimitilajohtaja Katri Tolvanen Lappeenrannan toimitiloista kertoo, että koulujen myyntiä valmistellaan parhaillaan ja myyntiesitteitä laaditaan. Mustolan, Partalan ja Kanavansuun koulut tulevat myyntiin ensimmäisenä ja Muukonniemen koulu myöhemmin. Siellä valmistelut ovat vasta alussa.

Tyhjentyneistä kouluista on jo tullut joitakin ostotiedusteluja. Tämä kertoo Tolvasen mukaan siitä, että kiinnostusta löytyy. Myynnissä olevien kaupungin kiinteistöjen kauppa on viime aikoina käynyt huonosti. Tolvanen kuitenkin uskoo, että talouden piristyminen voi vilkastuttaa kaupankäyntiä.

Valmistelut myyntiä varten ovat pisimmällä Mustolassa. Kaupunginarkkitehti Maarit Pimiä kertoo, että Mustolan koulun asemakaava on lainvoimainen ja tontit tulevat kohta puolin myyntiin. Koulun alueelle tulee muutamia omakotitontteja siten, että kyläläisten käytössä oleva urheilukenttä säilyy entisellään. Mustolan kaksi vanhaa koulurakennusta myydään erillisinä. Nuorempi, vuonna 1903 valmistunut koulu on suojelurakennus. Sitä ei saa purkaa.

Vuonna 1896 valmistunut koulurakennus on ollut käyttökiellossa sisäilmaongelmien takia. Tästä syystä talolla ei ole suojelumerkintää. Kaavan mukaan rakennus voidaan joko purkaa tai säilyttää. Talo kuitenkin vaatii laajan peruskorjauksen. Jos sen säilyttää, saa enemmän rakennusoikeutta kuin jos se puretaan. Ruokalarakennus puretaan, ja sen paikalle on kaavoitettu tontteja.

Kohteet tulevat aikanaan myyntiin kaupungin verkkosivuille. Kanavansuun koulun alue on parhaillaan asemakaavoitettavana. Partalan koulutontti on tarkoitus myydä yhtenä kokonaisuutena.

Ilpo Leskinen

Kirjoittaja: