Vanhan teatterin paikalle senioritalo

Lappeenranta. Uudet asunnot korvaavat palvelukeskussäätiön nykyisiä asuntoja.

Piia Kaskinen

Lappeenrannan vanhan kaupunginteatterin paikalle kohoaa monimuotoinen senioritalo. Tavoitteena on, että uudistaloa päästään rakentamaan jo tämän vuoden puolella.

— Talon suunnitellaan valmistuvan vuoden 2018 lopussa, toteaa Jari Salonen, rakennusliike Jatkeen aluejohtaja.

Jatke ja Lappeenrannan palvelukeskussäätiö allekirjoittivat asiasta yhteistoimintasopimuksen keskiviikkona 7. kesäkuuta.

 

Uudistaloon tulee yhteensä 53 asuntoa. Niistä 24 on ympärivuorokautisen hoivan, eli tehostetun palveluasumisen asuntoja sekä lyhytaikaisen asumisen asuntoja.

Lyhytaikaisen asumisen asunnot tarkoittavat sitä, että täyden hoivan asunnon voi vuokrata muutamasta tunnista viikkoon, mutta ei pysyvästi. Niitä voi käyttää esimerkiksi omaishoitajan vapaapäivänä tai jos ikäihmisen pitää päästä hetkeksi pakoon oman asunnon remonttia.

Loput asunnot ovat palveluasumisen ja vuokra-asumisen esteettömiä vuokra-asuntoja.

— Ihminen voi vaikka muuttaa tähän taloon hyväkuntoisena eläkeläisenä ja asua siinä loppuelämänsä. Palveluja lisätään sitä mukaa, kun asukas ikääntyessään alkaa niitä tarvita, toteaa Päivi Ahonen, Lappeenrannan palvelukeskussäätiön toiminnanjohtaja.

Asunnoissa otetaan huomioon ikääntyvien erityistarpeet. Esimerkiksi pistorasioita ei sijoitella lattianrajaan, ja eri puolille asuntoa asennetaan turvakaiteita.

— Lisäksi esimerkiksi wc:t sijoitetaan lähelle makuuhuonetta. Ikäihmisen vaarallisin matka on yöllinen, puolinukuksissa tehty wc-reissu, Ahonen sanoo.

 

Uudet asunnot eivät lisää palvelukeskussäätiön palveluasuntojen määrää. Ne tulevat korvaamaan nykyisiä asuntoja. Wäinönkodin alue Kauppakadulla on kaavoitettu uudestaan, ja Perillistenkadun asunnot eivät ole palveluasumisen kannalta toimivia, Ahonen kuvaa.

Jatke kertoi toukokuussa rakentavansa teatterin tontille tontille, Anni Swanin kadun ja Oikokadun kulmaan kerrostalon. Siihen tulee 24 erikokoista omistusasuntoa, ja katutasoon 105 neliön liiketila.

 

 

Kirjoittaja:
Piia Kaskinen