Categories
Artikkelit

Kirkot ja vesitornit saisivat hallita kaupunkimaisemaa

Arkkitehtuuri. Kokenut arkkitehti Heikki Tegelman hätkähtää lapsuudenkaupunkinsa Lappeenrannan uutta siluettia. Taidemaalarin pojan mielestä hyvä arkkitehtuuri pitää kaupungin kauniisti koossa.

Sari Pullinen

Heikki Tegelman hieraisi silmiään käydessään taannoin luokkakokouksessa Lappeenrannassa.

Maisema, jonka hän muistaa lapsuudestaan ja jota hänen taidemaalari-isänsä Arne Tegelman 1940-luvulta 1960-luvulle maalasi, näytti vieraalta.

Lapsuudenkaupungin uudet rakennukset eivät ole äärimmäisen korkeita, mutta Tegelmanin silmää ne häiritsevät silti.

Hän sanoo, että niissä on tehty mittakaavavirhe.

— Kirkko, vesitorni ja muut julkiset, pysyvät rakennukset saisivat olla kaupunkimaisemassa hallitsevia ja uudisrakennukset jonkin verran nykyistä matalampia, hän arvioi monikymmenvuotisella arkkitehtikokemuksella.

 

Tegelman asuu nykyisin Kuopiossa. Hän on huomannut, että useissa kaupungeissa on vallalla samanlainen muoti.

— Makeillaan rakentajille taloudellisesti tuottavilla porttiaiheisilla maamerkeillä. Toivottavasti ei joku rakennusliike innostu tekemään sellaista Lappeenrantaan.

Varsinainen kauhukuva hänestä olisi, että innostuttaisiin ”25-kerroksisista tornitaloista, jotka kohoaisivat kaiken muun ylle”.

— Eiväthän nämä asiat maailmaa kaada, mutta arvojärjestys pitäisi kaupunkirakentamisessa olla.

 

Arkkitehtina työskentelyn Tegelman aloitti Lappeenrannassa jo opiskeluaikanaan. Hän on ollut tekemässä Lappeenrannan ja Lauritsalan yleiskaavaa.

— Olin mukana, kun Säästöpankin taloa tehtiin torin kulmaan. Se määritteli silloin korkeusrajan. Yhä vieläkin torin lähistöllä olevat vanhat kivitalot kuten Saimaanlinna sopivat sinne nätisti, hän arvioi.

Tegelmanin työura jatkui eri arkkitehtitoimistoissa, kunnes hän perusti omansa. Kuusi vuotta vierähti Afrikassakin kaupunkisuunnittelussa.

Pisimpään Tegelman työskenteli Kuopion kaupungin kaavoituspäällikkönä ja yleiskaava-arkkitehtina, mistä hän jäi eläkkeelle.

— Hyvä arkkitehtuuri pitää kaupungin kauniisti kasassa. Lappeenrannassa kaupungin maantiede on sellaiselle kiitollinen muodoltaan.

 

Oivallinen paikka nauttia kaupungin profiilista on Halkosaari. Linnoituksen valleiltakin on hyvät näkymät kaupungin ylle. Arne Tegelman maalasi usein sieltä avautuvaa maisemaa.

— Kun muutimme pois Viipurista sodan jaloista ja tulimme Lappeenrantaan, isä maalasi Viipurin linna -aihetta palvellakseen siirtoväkeä. Minä piirsin viivat, ja isä maalasi. Pidän isää aika hyvänä maisema- ja kaupunkimaalarina, Heikki Tegelman sanoo.

Hän arvelee, että isän auttaminen vaikutti myös hänen omaan ammatinvalintaansa.

 

Kirjoittaja:
Sari Pullinen