Kosteasta ilmasta sähköä

Tiede. Lappeenrannan yliopiston tutkimusryhmä on löytänyt materiaalin, jonka avulla ilmassa olevan veden liike tuottaa sähköä.

Stina Kivinen

Matkapuhelin voi tulevaisuudessa latautua itsestään kosteassa ilmassa. Näin ennakoi Lappeenrannan teknillisen yliopiston (LUT) tutkimusryhmä, joka on keksinyt keinon ottaa talteen energiaa ilmankosteudesta.

Fysiikan professori Erkki Lähderanta LUTista arvioi, että ensimmäiset uutta teknologiaa käyttävät tuotteet olisi mahdollista saada markkinoille 10—20 vuoden päästä.

Sitä ennen on kuitenkin vielä paljon selvitettävää.

— Tämä materiaali ei välttämättä ole lopullinen ratkaisu. Ilmiö on nyt löydetty, mutta voi olla että jollain toisella materiaalilla tulokset ovat parempia, sanoo Lähderanta.

 

Sähkön tuotanto perustuu kosteassa ilmassa olevien vesipartikkeleiden liikkeeseen, joka synnyttää sähkövarauksen.

LUTissa tutkitaan materiaalia, jonka avulla ilmankosteudesta muodostuvaa sähkövirtaa voidaan tutkia ja varastoida. Parhaimmillaan tutkimuksissa on päästy yhden voltin jännitteeseen.

Projekti on aloitettu vuonna 2016.

Varsinainen ilmiö havaittiin vuosi sitten kansainvälisessä tutkimusryhmässä, johon myös LUT kuuluu. Sähköä varaavaa materiaalia tutkitaan Lappeenrannassa.

 

Seuraavaksi LUTissa tutkitaan, saako suurempi ilmankosteus aikaan enemmän sähköä. Lisäksi tutkijat selvittävät, miten materiaalin saa tuottamaan parhaiten sähköä.

Suhteellinen ilmankosteus on yleensä vähintään 25 prosenttia. Kostealla ilmalla prosenttiluku on lähellä sataa.

Aivan vielä kännykkää ei kuitenkaan saa ladattua sumusäällä.

Latauksessa tärkeää on Lähderannan mukaan ampeerien määrä, ja toistaiseksi kosteasta ilmasta on saatu talteen vain milliampeereja.

Perustutkimuksessa tärkeintä on ilmiön havaitseminen. Lähderanta ei osaa sanoa, mitä tutkimuksessa täytyisi vielä selvitä, jotta ilmiöstä saisi aikaan toimivan tuotteen.

— Jos se tiedettäisiin, tuote olisi jo tehty.

 

Kirjoittaja:
Stina Kivinen