Maakuntakirjasto menettämässä asemansa

Lappeenranta. Kirjastolakiuudistuksen on tarkoitus päivittää maakuntakirjastojen tehtäviä.

Elsa Osipova

Lappeenrannan kaupunginkirjasto on menettämässä maakuntakirjaston asemansa. Opetus- ja kulttuuriministeriö on esittänyt kirjastolakiin muutosta, jonka toteutuessa kirjastojen alueellista kehittämistehtävää hoitaisivat entistä harvemmat kirjastot.

Etelä-Karjalan, Kymenlaakson, Kanta- ja Päijät-Hämeen kunnissa maakuntakirjaston tehtävät hoitaisi Lahden kaupunginkirjasto.

Tällä hetkellä Suomessa on 18 maakuntakirjastoa, jotka saavat alueelliseen kehittämistehtävään valtion avustusta.

Lappeenrannan kaupunginkirjastolle muutos merkitsisi luultavasti myös sitä, että 81 000 euron määräraha-avustus loppuisi. Tosin myös tehtävät vähenisivät. Kirjasto ei enää olisi velvollinen toteuttamaan alueellisia kehittämistehtäviään.

— Teoriatasolla Lappeenrannan kirjasto ei olisi enää velvoitettu tarjoamaan esimerkiksi kaukolainapalveluita, mutta asiasta ei ole vielä keskusteltu, kertoo Lappeenrannan kaupunginkirjaston palvelujohtaja Leena Priha.

Lappeenrannan kirjastotoimi on saanut tiedon asiasta opetus- ja kulttuuriministeriöstä kesäkuussa. Neuvotteluihin palataan elokuussa.

Lain mukaan kehittämistehtävillä on tarkoitus tukea toimialueen yleisten kirjastojen kehittymistä, henkilöstön osaamista ja edistää yleisten kirjastojen keskinäistä yhteistoimintaa.

 

Lappeenrannan hyvinvointi- ja sivistyspalveluiden toimialajohtaja Tuija Willberg kertoo, että asetus ei vaikuttaisi kirjaston toimintaan, vaan koskisi käytännössä henkilöstön koulutustehtävien siirtymistä Lahteen.

Uusi kuntien ylläpitämiä yleisiä kirjastoja koskea laki astui voimaan voimaan vuoden alussa. Lain kohdat, jotka koskevat kirjastojen valtakunnallista ja alueellista kehittämistehtävää, astuvat voimaan tammikuussa 2018.

 

Kirjoittaja:
Elsa Osipova