Monivuotisten taimien löytäminen vaatii työtä

Lappeenranta. Ratakadun arboretumin kaadetut puut korvataan uusilla. Kyynelkoivu ja surukuusi palaavat sukulaisineen Armilan koulun tontille.

Matti Saarela

Surukuusi ja kyynelkoivu palaavat Armilan koulun tontille. Lappeenrannan Ratakadun arboretum palautetaan entiseen loistoonsa ja tontille istutetaan edellä mainittujen puiden lisäksi 11 muutakin suurikokoista tainta.

-Taimet ovat jo istutettaessa ihan puun näköisiä. Havupuiden pitää olla vähintään 3-3,5 metriä korkeita. Lehtipuiden rungon ympärysmitan pitää olla vähintään 28-30 senttimetriä metrin korkeudella maanpinnasta mitattuna, Lappeenrannan kaupunginpuutarhuri Hannu Tolonen kertoo.

Armilan koulun tontille kerättiin kotimaisten puulajien eri muotoja arboretumiksi 1980-luvulla. Kyynelkoivun lisäksi tontilla kasvoivat liki 30 vuotta ainakin yksi pirkkalankoivu, taalainkoivu, rauduskoivu, hieskoivu ja visakoivu. Surukuuselle pitivät seuraa ainakin käärmekuusi, purppurakuusi, kultakuusi, siperianlehtikuusi ja euroopanlehtikuusi. Lisäksi tontilla kukoisti pilarimänty.

Asemakaavalla suojellut puut tuhoutuivat, kun koulun ostanut yhtiö Assi Group raivautti metsää rakennushankkeidensa tieltä. Isojen puiden lisäksi kaadettiin koko joukko pienempiä puita. Kaupungin rakennustarkastaja Päivi Salmisen mukaan asemakaavassa suojeltu arboretum tuhottiin täysin.

Rakennuslautakunta velvoitti tontin omistajat istuttamaan kaadettujen puiden tilalle uudet puut. Tolosen laatimassa istutussuunnitelmassa 13 suurikokoista puuta istutetaan Armilan koulun viereen linjaan, joka alkaa kyynelkoivusta ja päättyy euroopanlehtikuuseen. Koivut ja havupuut laitetaan linjalle omiksi ryppäikseen niin, että kokoelman kaksi lehtikuusta ovat hieman muista erillään rivin päässä.

Istutukset on tarkoitus tehdä kesäkuussa sulan maan aikaan. Tolosen mukaan suurikokoisten taimien löytäminen vaatii paljon vaivaa, mutta ei ole mahdoton tehtävä. Rakennusvalvonta on myös valmis asettamaan tontin omistajalle uhkasakon, jos työt eivät valmistu sovitusti heinäkuun alkuun mennessä.

 

Kirjoittaja:
Matti Saarela