Munkkiriivari sai jäädä

Sotilaskoti. Sotilaskodin arvokkain esineistö jäi yhdistykselle ja Mikkelin Jalkaväkimuseolle.

Piia Kaskinen

 Hillotin, yksi Lappeenrannan Rakuunamäen keskussotilaskodin tärkeimmistä esineistä, komeilee nyt Mikkelin Jalkaväkimuseossa.

Entinen sotilaskoti tyhjennettiin kesäkuun loppuun mennessä — ja tavaraa kohta satavuotiaan yhdistyksen käyttämässä tilassa riitti. Autokuormallinen toisensa perään, kertoo Mirja Järvenpää, Lappeenrannan sotilaskotiyhdistyksen puheenjohtaja.

Yhdistys ryhtyi miettimään esineistön kohtaloa syksyllä. Mutta vielä 25 huhtikuuta, päätöstanssiaisissa, kaikki oli melkein ennallaan. Vain pienet, esineisiin kiinnitetyt laput paljastivat, että tässä on nyt jotain outoa. Laput kertoivat, mihin mikäkin esine oli varattu.

Ensimmäinen tavarakuorma läksi Mikkelin Jalkaväkimuseoon heti seuraavana aamuna.

 

Yhdistys piti itsellään toimintansa kannalta arvokkaimmat esineet, sillä se toimii edelleen Leirikentän sotilaskodilla ja tilauksesta myös Taipalsaaren leirisotilaskodilla. Sen käyttöön jäi esimerkiksi vanhoja sisarvaatteita, lahjaesineitä ja valokuvia.

Seuraavaksi osingoille pääsi Mikkelin Jalkaväkimuseo. Se valitsi museaalisiin tarkoituksiin esimerkiksi ylipäällikön päiväkäskyjä, maalauksia ja valokuvia, nuotteja ja astioita.

— Sotilaskotiyhdistys antoi meille etuotto-oikeuden, koska laitamme aineiston yleisesti nähtäville. Yleensä saimme sen, mikä meitä kiinnosti, museonjohtaja Markku Riittinen kertoo.

Esineistöä luetteloidaan parhaillaan. Jalkaväkimuseo vei joitakin huonekaluja myös käyttöön, toimistohuoneisiinsa ja näyttelysaleihinsa.

 

Museon jälkeen esineistöä pääsivät ostamaan vapaaehtoistyötä tehneet sotilaskotisisaret.

— Minun mukaani läksi joulukynttelikkö, vanhoja pelejä sekä viime tingassa myös sotilaskodin kassakaappi, Järvenpää naurahtaa.

Esineitä päätyi myös yhteistyökumppaneille, Haminan sotilaskotiin ja Rovajärvelle Sarrion leirisotilaskotiin. Paperinen aineisto on pääosin maakunta-arkistossa.

Toukokuussa osille pääsivät myös kaupunkilaiset avointen ovien päivänä. Loput, eli esineistö jolla ei ollut enää mitään arvoa, päätyi kaatopaikalle.

Mutta jotakin on edelleen jäljellä. Sotilaskodin entisissä tiloissa on yhä valtava taikinakarhu eli taikinansekoituskone.

Sekä munkkiriivari: kone, joka leikkaa taikinasta pyörylöitä.

 

Kirjoittaja:
Piia Kaskinen