Rakuunamäen pumppuhuone pelastumassa rappiolta

Lappeenranta. Kunnostukseen on saatu 10 000 euroa perinnerakennuksen hoitotukea.

Leena Sallinen

Vanha pumppuhuone ei rempota enää unohduksissa Lappeenrannan Rakuunamäen rannassa. Sen vieressä on työmaakoppi: rakennuksen kunnostus on alkanut.

Pumppuhuone rakennettiin Rakuunamäen varuskunnan vesihuoltoa varten vuonna 1892. Nykyisin se on kaavalla suojeltu ja kaupungin omistuksessa.

Rakennusta remontoi Rakuunamäen pumppuhuone -yhdistys, jonka Leirin ja Pallon kaupunginosayhdistys, Saimaan latu ja rakennusmestari Sakari Karjalainen perustivat viime vuonna.

Yhdistys aikoo kunnostaa pumppuhuoneen yhteisökäyttöön eli lähiseudun liikkujien palvelupisteeksi ja tapahtumapaikaksi.

-Kuningasajatus on lisätä Lappeenrannan ulkoliikuntaa ja rantaraitin käyttöä, yhdistyksen puheenjohtaja Juhani Sirkiä kertoo.

Pallosta Skinnarilaan rakennettu rantaraitti menee pumppuhuoneen sivuitse. Se toi pumppuhuoneen esiin Rakuunamäen puistoalueen puskista, joiden keskellä rakennus rapistui vuosikymmeniä.

Remontissa laitetaan ensin kuntoon pumppuhuoneen ulkopuoli.

-Sitten katsotaan, miten saadaan palvelupuolta sisälle, Sirkiä sanoo.

Ulkoremonttiin kuuluu muun muassa ikkunoiden ja ovien vaihto, katon uusiminen ainakin osittain ja terassin teko. Valmista on tarkoitus saada syksyyn mennessä.

Pumppuhuoneen kunnostukseen on saatu 10 000 euron valtionavustus rakennusperinnön hoitotukena. Toinen kymppitonni remonttiin on saatu Etelä-Karjalan säästöpankkisäätiöltä.

Kunnostuksen koko kustannusarvio on 98 000 euroa.

-Talkootyönä on tehty hommia, tavarapuolella on ollut lahjoituksia, Sirkiä kertoo.

Kaupunki perii pumppuhuoneesta nimellistä 125 euron vuosivuokraa ja vetää sinne Sirkiän mukaan näinä päivinä sähköt.

Sisätilat on toistaiseksi vasta tyhjennetty. Pumppu on paikallaan ja ehkä jääkin – museaaliseksi elementiksi. Aikoinaan pumppu pumppasi Saimaan Sunisenselän vettä ylös Rakuunamäelle.

Nykyisin pumppuhuoneeseen ei vettä tule. Se on Sirkiän mukaan ongelma rakennuksen käytössä. Esimerkiksi kahviotoiminta edellyttäisi muun muassa vessojen rakentamista.

Yhdistyksen vuokrasopimukseen kuuluu myös pumppuhuoneen viereinen rapistunut tenniskenttä. Sen käyttö on vielä mietinnässä.

Kirjoittaja:
Leena Sallinen