Kirkko siniharmaasta alkuperäiseksi

Lappeenranta. Julkisivukorjaus linnoituksen ortodoksisessa kirkossa palauttaa rakennuksen 1780-luvun väreihin.

Helmi Muhonen

Lappeenrannan ortodoksinen kirkko saa uuden värin pintaansa. Lappeenrannan linnoituksessa sijaitsevan Jumalansynnyttäjän suojeluksen kirkon julkisivukorjaustyöt alkoivat tällä viikolla.

Tarkkaa värisävyä ei vielä tiedetä, mutta Lappeenrannan ortodoksisen seurakunnan kirkkoherra Timo Tynkkynen sanoo sen olevan kellertävä. Lopullinen sävy valitaan siten, että se olisi sama kuin kirkon alkuperäinen väri.

Viimeisin kirkon peruskorjaus kolmisenkymmentä vuotta sitten osoittautui ongelmalliseksi, sillä sen jälkeen maalipintaa on jouduttu korjailemaan useampaan otteeseen.

— Kirkko maalattiin silloin kokonaan, mutta sen jälki ei ole pysynyt hyvänä.

 

Kirkon nykyisessä värissä ei olla otettu huomioon kirkon historiaa, joka nyt käynnissä olevassa korjauksessa on suuressa roolissa. Kirkko maalataan sen alkuperäisellä värillä.

Kellertävä väri ei ole erityisen tyypillinen ortodoksikirkon väri, vaan se mukailee kirkon rakentamisen aikaista arkkitehtuurin tyyliä. Kirkko valmistui vuonna 1785.

Historian palauttaminen kirkon seinille on tärkeää osittain siksi, että kirkko sijaitsee historiallisessa linnoituksessa. Kirkko kuuluu Museoviraston valvontaan.

 

Julkisivukorjauksessa poistetaan kaikki hilseilevät maalauskerrokset ja tehdään rappauskorjauksia. Kirkon kaikki julkisivut maalataan uudelleen kalkkimaalilla.

Urakoitsijana korjauksessa toimii Maalausliike Joronen Parikkalasta. Suunnittelutyöstä vastaa Arkkitehtuuritoimisto Ovaskainen.

— Tällä viikolla aloitimme kalkkimaalin poistolla, Jani Joronen Maalausliike Jorosesta kertoo.

 

Joronen arvioi, että elo–syyskuun vaihteessa alkaa varsinainen maalaus. Korjauksessa poistetaan kaikki kalkkimaalikerrokset, jotta uusi maali saadaan laitettua suoraan rappauspinnalle.

Maalikerrokset poistetaan, sillä useat kerrokset aiheuttavat vaaran siitä, että pohja pettää ja maali rappeutuu helpommin.

Edellisen korjauksen ongelmakohtia on selvitetty useamman vuoden ajan. Alkuperäinen väri saatiin selville väritutkimuksessa.

 

Kirjoittaja:
Helmi Muhonen