Liiga-SaiPa yllätti positiivisella tuloksellaan

Jääkiekko. SaiPan jäi liigan jumboksi, mutta kiekkoyhtiö pelasti taloudellisen tuloksensa kovalla kulukuurilla ja vuokraamalla avainpelaajansa loppukaudeksi muualle.

Vesa Salminen

Liiga-SaiPa yllätti täydellisesti positiivisella tuloksellaan. SaiPa päätyi liigan jumboksi, yleisö katosi katsomosta eikä yhteistyösopimuksia saatu toivotusti, mutta tiukka kulukuuri ja tähtipelaajien myynti helmikuun siirtorajan kynnyksellä nostivat yhtiön tuloksen 193 000 euroa plussalle.

– Pelillisesti kausi oli haastava, mikä näkyi lipunmyynnissä ja oheismyynnissä. Viiden pelaajan vuokraamisella muualle oli iso merkitys, SaiPan toimitusjohtaja Marko Ek sanoi.

Yhtiön liikevaihto laski 600 000 eurolla ja operatiivinen tulos oli miinuksella. Menoja karsittiin edelliskaudesta 380 000 euroa.

SaiPan liikevaihdosta satunnaisten tuottojen osuus oli kahdeksan prosenttia eli yli 400 000 euroa. Siitä 90 prosenttia saatiin loppukaudeksi muualle siirtyneiden pelaajien vuokrina.

SaiPa vuokrasi siirtojen takarajan kynnyksellä Jussi Markkasen ja Matti Järvisen Sveitsiin, Curtis Hamiltonin ja Per Savilahti-Naganderin Turkuun ja Brock Trotterin Kärppiin.

– Muistan senkin ajan, kun kukaan ei ollut kiinnostunut meidän pelaajistamme, Liiga-SaiPan puheenjohtaja Timo Tersa sanoo.

Markkanen ja Savilahti-Nagander palasivat joukkueeseen. Markkanen myös omistaa kiekkoyhtiöstä 19 prosentin siivun.

Marko Ekin mukaan ensi kauden myynti etenee aikataulussa. Katsojakeskiarvoksi on budjetoitu 3 550, ja pelaajabudjetti on edelliskauden tapaan 1,8 miljoonaa euroa.

– Urheilu edellä me menemme.

Liiga-SaiPa haluaa tehdä positiivisen tuloksen, mutta liigajoukkue ei ole vielä omaa tavoitettaan asettanut.

– Teron (Lehterä) tuntien en yhtään ihmettelisi, että joukkue Teron suulla sanoisi, että mestaruus on tavoite, Ek naurahti.

Liiga-SaiPan pääomistajiin kuuluva Timo Tersa sanoo, ettei talouden nousuvire näy vielä itärajalla, mutta Liiga-SaiPan kassavirta on kunnossa ja yhtiö velaton.

– Länsirannikko ja pääkaupunkiseutu, siellä ovat parhaat tulokset tällä hetkellä. Kymenlaakso ja Etelä-Karjala ovat siellä pienimmän kasvun puolella.

Tersa uskoo tukijoiden ymmärtävän, että seuran kehittämisessä on kyse ennemmin maratonjuoksusta kuin satasen pyrähdyksestä.

Viime kauden konttauksen tärkein oppi oli Tersan mielestä se, ettei joukkue voi pelata muuta kuin SaiPan näköistä kiekkoa, koska se tuo katsojat katsomoon.

– Viime kaudella emme pelanneet saipalaista jääkiekkoa, vaan se oli aika puolustusvoittoista pelaamista.

Tersan mielestä identiteettiin kuuluvat kova liike, röyhkeä hyökkääminen ja taklaukset.

– Meidän pitää jatkaa sillä rämäpäisellä meiningillä, joka meillä on monena vuonna ollut.

Kirjoittaja:
Vesa Salminen