Categories
Artikkelit

Simo Lipsasen loikka ei lähtenyt lentoon

Yleisurheilu. Kolmiloikan karsinnan taso jäi Lontoon MM-areenalla vaisuksi. Lappeenrannan Urheilu-Miesten hyppääjän paras tulos oli ensimmäisellä hypätty 16,54.

Vesa Salminen

Simo Lipsasen loikat eivät vieneet aikuisten arvokisojen ensikertalaista yleisurheilun MM-kisojen loikkafinaaliin. Lappeenrannan Urheilu-Miesten loikkaaja oli lopulta karsinnan 17.

– Kropassa ei ollut niin terävä fiilis kuin olisi vaadittu, Lipsanen kertoi puhelimitse Lontoosta.

Lipsasen mukaan loikkapaikka oli nopea ja hän uskoi, että finaalissa tulostaso nousee paljon karsintaa korkeammaksi. Omaa juoksuaan hän ei ensituntuman perusteella saanut kulkemaan parhaalla mahdollisella tavalla.

Kun finaalipaikka oli tavoitteena, käteen jäi pettymys, mutta kesä kokonaisuudessaan oli onnistunut. Puolan nuorten EM-kisat menivät Lipsasen mukaan nappiin, mutta sen jälkeen tunne oli, että kuntokäyrä laskee.

Olympiastadionin kirkkaat valot ja täysi katsomo eivät Lipsasta hätkäyttäneet.

– Fiilis oli tosi hyvä kentällä.

Lipsasen ensimmäinen hyppy karsinnassa lähti laudan takaosasta ja kantoi 16,54. Toisella LUM:n mies osui hyvin lankulle, mutta karsintarajaan jäi yhä puoli metriä matkaa 16,48 kantaneen hypyn jälkeen. Laskevassa kaaressa kolmas puristus jäi tulokseen 16,41.

Lipsasen nuorten EM-kisoissa aiemmin kesällä hyppäämä Suomen ennätys oli 17,14, millä tuli hopeaa. Kalevan Kisojen voittotulos oli 16,82. Kolmiloikan karsintaraja Lontoossa oli 17 metriä, mutta loppukilpailuun aukesi paikka lopulta tuloksella 16,66.

– Kontakteihin pitäisi saada nopeutta. Juoksu tulee hyvin lankulle, mutta loikka ei oikein jatku, Lipsasen valmentaja Petri Ruotsalainen kuvasi Ylen kisalähetyksessä suojattinsa toisen hypyn jälkeen.

Ruotsalainen arvioi ennen karsintaa, että 16,90 riittää loppukilpailuun. Valmentaja kertoi loikkaajan viimeistelyn sujuneen lepäämällä ja terävillä harjoituksilla siinä ohessa.

Karsinnan jälkeen valmentaja pani vaisujen loikkien syyksi fyysisen väsymyksen. Kahdeksan viikon sisällä olleet yhdeksän kisaa olivat vielä liikaa varsinkin, kun Kalevan Kisat tuli niin nopeasti nuorten EM-kisojen jälkeen.

– Näytti, että kun on ollut niin pitkä kilpailukausi, voimat olivat poissa, Ruotsalainen sanoi.

Loppukauden ohjelmassa Lipsasella ovat vielä Lappeenrannan eliittikisat ja Ruotsi-ottelu. Sen jälkeen kausi on paketissa.

Lontoon kolmiloikan karsinnan ykkönen oli USA:n Chris Benard, joka loikki 17,20. Muut 17 metrin ylittäjät olivat USA:n Christian Taylor USA (17,15) ja Kuuban Cristian Napoles (17,06).

Kirjoittaja:
Vesa Salminen