Categories
Artikkelit

Taloutta taas tasapainoon takamatkalta

Kulttuuritoimi. Vuokra rassaa edelleen teatteria. Kirjasto ei aio eikä voi enää säästää muiden puolesta. Orkesteri toivoo myyntihenkilöä lipputulojen kasvattamiseksi.

Petteri Värtö

Lappeenrannan kulttuuritoimen talous yskähtelee. Toimialan puolivuotiskatsauksen perusteella vuoden 2017 talousarvio näyttää vuoden lopussa miinusta noin 147 000 euroa. Kulttuuritoimen budjetti tälle vuodelle on 11,7 miljoonaa.

Toimialan syyttävä sormi osoittaa kaupunginteatteria, joka ei päässyt tulo- ja yleisötavoitteisiinsa kevätkaudella. Tavoiteltuja tuloja jäi saamatta sekä omista että vierailuesityksistä yli 50 000 euroa, eikä tilojen ulosvuokrauskaan sujunut toivotusti.

Teatteri kamppailee edelleen uuden talon kohonneiden vuokrakustannusten kanssa. Krooniseksi äitynyt talousvaje on noin 300 000 euroa. Kaupunginvaltuusto on aiemmin myöntänyt kertaluonteisen lisämäärärahan teatterille vuokranmaksuun.

Taloudelliselta takamatkalta loppuvuoteen lähtevä teatteri uskoo, että syksyn ohjelmisto tasapainottaa taloutta. Suurella näyttämöllä tulee ensi-iltaan farssi ja musikaali sekä yhteistyöbaletti tanssiopiston kanssa, jotka ovat yleensä vetäneet yleisöä.

Teatteri sai määräaikaisen myyntihenkilön viime syksynä. Määräaika umpeutuu lokakuun lopussa, mutta on todennäköistä, että työsuhde jatkuu.

— Sitten meitä ei myisi kukaan, ja ryhmät on saatu liikkeelle, teatterinjohtaja Timo Sokura sanoo.

Orkesterikin jäi tuottotavoitteesta keväällä. 89 500 euron sijasta lippuja myytiin 55 385 eurolla. Kaupunginorkesteri etsisi korjausliikettä myyntiin keskittyvästä henkilöstä, jollaiseksi kelpaisi myös nyt teatterin käytössä oleva.

— Markkinointimme on hyvää, mutta myyntimme akilleenkantapää. Myyntityöntekijä voisi tehostaa sitä puolta, intendentti Milko Vesalainen kertoo.

Hän pitää budjetin ylitystä pienenä ja toteaa, että syksyn ohjelmisto yleensä korjaa kevään katoa.

Kirjasto on usein ollut muiden kulttuurilaitosten budjettiylitysten maksaja Lappeenrannassa. Homma ei toimi niin vuosina 2017—18. Kirjastotoimen pitää etsiä säästöjä omasta toiminnastaan 100 000 euroa ja automatisoida lisäksi toimipisteensä.

Valtakunnallista painetta tuo puolestaan alueellisen kirjastotoiminnan muutos vuoden 2018 alusta. On todennäköistä, että Lappeenranta menettää maakuntakirjastostatuksen. Sen myötä budjetista lähtee noin 90 000 euron maakuntakirjastoavustus.

Museon isoimmat haasteet ovat Etelä-Karjalan museon perusnäyttelyn uusiminen ja kokoelmatilojen selvitys, jota se tekee yhdessä Kaakkois-Suomen museoiden kanssa. Ne eivät toistaiseksi edellytä taloudellisia investointeja.

Kulttuuri- ja liikuntalautakunta käsittelee kulttuuritoimen puolivuotiskatsausta kokouksessaan tänään keskiviikkona.

 

Kirjoittaja:
Petteri Värtö