Teatteriin uusi teatteritekniikka

Lappeenranta. Uudessa teatteritalossa on nyt omat valot ja äänentoisto. Balettigaalan yleisö nauttii aiempaa järeämmästä laitteistosta ensimmäisenä.

Petteri Värtö

Kaupunginteatteriin on asennettu uutta näyttämö- ja muutakin tekniikkaa kesän aikana. Uudessa teatterissa oli kevääseen saakka vuokralaitteisto johtuen näyttämötekniikan kilpailutuksesta vuonna 2015 markkinaoikeuteen tehdystä valituksesta.

Väliaikaistekniikan tilalle on asennettu teatterin alkuperäistä suunnitelmaa mukaileva laitteisto.

— Kokoonpano on laajempi, ja merkit sekä mallit on päivitetty ajanmukaisiksi, Lappeenrannan Toimitilat Oy:n toimitusjohtaja Mikko Hietamies kertoo.

Alkuperäisen teatteritekniikan hankintahinta oli noin 1,5 miljoonaa euroa. Hietamiehen mukaan uuden laitteiston hinta on sama, vähän yli 1,4 miljoonaa euroa. Teatterikiinteistöt Oy maksoi laitevuokraa 32 000 euroa kuukaudessa syksystä 2015 saakka.

— Vuokraa saatiin neuvoteltua jonkin verran alemmas myöhemmin, viimeisin vuokralasku oli 22 000 euroa, Hietamies sanoo.

Hänen mukaansa laitevuokra ei ole mitenkään vaikuttanut kaupunginteatterin kohonneisiin vuokrakustannuksiin.

Yleisölle uusi tekniikka näkyy heti lämpiössä. Seinällä on suuri videonäyttö, jota voi hyödyntää markkinoinnissa ja tilaisuuksien järjestämisessä. Lämpiössä on myös kiinteä äänentoistojärjestelmä, joka helpottaa tilan vuokrausta muille tapahtumille.

Näyttämöllä valaistus- ja äänentoistojärjestelmä on päivitetty viimeisimpään versioon, ja kaiutinelementtejä on aikaisempaa enemmän. Perjantaina alkava Balettigaala on ensimmäinen tapahtuma, jossa uusi tekniikka on ensi kertaa tuotantokäytössä.

Kirjoittaja:
Petteri Värtö