Terveysasema hajoaa käsiin Savitaipaleella

Savitaipale. Kellarikerroksen sisäilmaongelma pakottaa kotihoidon ja fysioterapian väistötiloihin. Rakennuksen korjaaminen ei välttämättä enää onnistu.

~~Anne Kokkonen

Pian 40 vuotta täyttävä Savitaipaleen terveysasema alkaa olla elinkaarensa päässä. Rakennuksen kellarikerroksen sisäilmaongelma on niin vakava, että kotihoito ja fysioterapia siirtyvät syksyn aikana väistötiloihin.

— Rakennuksessa on paljon muitakin toimintoja, jotka tarvitsisivat väistötiloja. Sopivien tilojen tarjonta Savitaipaleella vain on olematonta, Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin (Eksote) tilapäällikkö Jari Villanen toteaa.

Kotihoidon ja fysioterapian noin 20 työntekijälle on löydetty tilat entisestä Savitaipaleen seurakunnan kirkkoherranvirastosta. Noin 200 neliön suuruinen huoneisto vapautuu syyskuussa, kun virastotoiminnot siirtyvät seurakuntataloon.

— Eksoten toiminta uudessa paikassa voi alkaa aikaisintaan marraskuussa, Villanen arvioi.

Yksi fysioterapeutti siirtyi jo viime talvena työskentelemään Savitaipaleen liikuntataloon. Vaikka siirrosta on saatu hyviä kokemuksia, toimintoja ei haluttaisi pirstoa tämän enempää.

 

Henkilökunta on oireillut Savitaipaleen terveysasemalla jo pitkään, ja viime joulukuussa kaikille työntekijöille tehtiin sisäilmakysely. Se osoitti jonkin olevan selvästi vialla.

— Vikoja löytyi, kun rakenteita rikottiin alakerran kotihoitosiivestä. Väistö oli siltä osin aivan perusteltu, Savitaipaleen kunnan kiinteistöpäällikkö Jaakko Nopanen kertoo.

Talon muissakin osissa täytyy Nopasen mukaan tehdä vastaavia tutkimuksia. Muun muassa laboratorion kohdalla epäilykset ovat vahvoja.

— Vuodeosastolta ei yllättäen ole kuulunut valituksia. Mahtaako siellä olla parempi ilmanvaihto, kun väkeä on jäljellä enää vähän, Nopanen arvelee.

 

Terveysasema kärsii samoista vaivoista kuin muukin 1970-luvun rakennuskanta.

Tasakatot vuotavat herkästi, ja kosteus hiipii alhaalta ylös rakenteisiin, jos sokkelit ovat liian matalat. Villat ovat kostuneet, alapuut mätiä ja muutenkin rakenteet ovat pahasti vanhentuneita. Kun rakennus vielä sisältää paljon kosteita tiloja, soppa alkaa olla valmis.

— Sen ajan rakennukset olivat vähän kertakäyttötuotteita, eivät ne kestä tämän kauempaa, Nopanen huomauttaa.

Kuntokartoitusten jälkeen Savitaipale joutuu miettimään tarkkaan jatkotoimia. Jos vanhassa rakennuksessa on paljon korjattavaa, purkaminen voi olla järkevin vaihtoehto.

Kunnan on hankala sitoutua mittavaan peruskorjaukseen tai uudisrakentamiseen, koska sote-uudistuksessa terveysasemat ovat siirtymässä maakuntien omistukseen. Kukaan ei tiedä, kenen pitäisi hankkeet rahoittaa.

— Tilanne on terveysaseman kannalta mahdollisimman hankala, Nopanen toteaa.

 

Kirjoittaja:
Anne Kokkonen