Categories
Artikkelit

Upseerikerhon tuleva omistaja yhä epäselvä

Rakennushistoria. Lappeenrannan kaupunki neuvottelee parhaillaan mahdollisuudesta ostaa upseerikerho Senaatti-kiinteistöiltä. Hinta asettuu luultavasti 100 000—200 000 euroon.

Eevi Kinnunen

Lähikuukausina ratkeaa, onko Lappeenrannan kaupunki mukana ostamassa Rakuunamäen upseerikerhoa.

Lappeenranta käy parhaillaan neuvotteluja asiasta kiinteistön omistavan Senaatti-kiinteistöjen kanssa. Kaupunginjohtaja Kimmo Jarva suostuu kertomaan neuvottelujen etenemisestä vain sen, että nyt käydään läpi sitä, voiko kaupunki olla kaupassa yksi ostajaosapuoli.

Muista osapuolista Jarva on vaitonainen, mutta hänen mukaansa esimerkiksi upseerikerhoyhdistys on yksi kaupungin keskustelukumppaneista.

— Upseerikerhon toiminta voisi ehkä jatkua rakennuksessa yhtenä osana.

Upseerikerhoyhdistyksestä ei haluttu kommentoida keskeneräistä asiaa.

 

Puolustusvoimien käytöstä vapautuvan upseerikerhon tilanne on herättänyt kysymyksiä, sillä lain mukaan Senaatti-kiinteistöjen pitää myydä omistamansa kiinteistöt avoimilla ja syrjimättömillä menetelmillä.

Tämä tarkoittaa, että upseerikerhokin pitäisi laittaa julkisesti myyntiin esimerkiksi verkon huutokauppasivustolle.

Toinen vaihtoehto on, että julkisyhteisö, kuten kunta, ostaa kiinteistön suorakaupalla. Suorakaupan edellytyksenä on, että kunta maksaa kiinteistöstä käyvän hinnan ja osoittaa rakennukselle lakisääteistä toimintaansa, esimerkiksi palveluntuotantoaan.

Lappeenrannan kaupunki on ilmoittanut, ettei se halua ostaa kerhoa pysyvästi. Jarvan mukaan Lappeenranta ei halua ylimääräisiä kiinteistöjen ylläpitokuluja tai tulevia peruskorjauskustannuksia maksettavakseen.

Sen sijaan kaupunki on kertonut, että se saattaa olla valmis ostamaan kiinteistön ja perustamaan esimerkiksi kiinteistöyhtiön sitä hallinnoimaan.

Jarva ei osaa vielä sanoa, mitä kaupungin lakisääteistä toimintaa rakennukseen voisi tulla.

— Sekin on selvittelyn alla, mutta kiinteistö on jo nyt historiallinen kohde.

 

Kaupunki olisi hyvä ostaja upseerikerhon kaltaiselle rakennukselle, sanoo Senaatti-kiinteistöjen myyntipäällikkö Asko Taskila.

— Silloin kerho varmaan säilyisi julkisena rakennuksena ja kaikille avoimena.

Rakennuksen myyntihinta on Taskilan mukaan noin 100 000—200 000 euroa. Hinta perustuu ulkopuolisen tekemään arvioon. Siihen vaikuttavat kerhon sijainti ja kunto.

— Voi kuvitella, että tuollaisen vanhan puurakennuksen ylläpitoon pitää laittaa tulevina vuosina aika paljon rahaa.

Päätöksiä kaupungin roolista on luvassa todennäköisesti syksyn aikana.

 

Jos kaupunki ja Senaatti-kiinteistöt eivät pääse sopuun kaupoista, eteen tulee todennäköisesti julkinen myynti.

Rakuunamäen kiinteistöistä on ollut kiinnostunut ainakin Jari Koskimies. Hän toimii lappeenrantalaisen kiinteistösijoitusyhtiön Kirsi-Kiinteistöjen toimitusjohtajana.

Koskimies ei halunnut tiistaina kommentoida asiaa Etelä-Saimaalle millään tavalla.

 

Kirjoittaja:
Eevi Kinnunen