Vuokrannousu häätää käsityöt

Taideopetus. Lappeenrannan museot ovat luopumassa Galleria Laurasta. Näyttelytilan vuokran siirtyminen Taito-keskukselle lopettaisi sen toiminnan Tasihinin talossa.

Petteri Värtö

Taito Etelä-Suomen Lappeenrannan toimipiste on sijainnut Tasihinin talossa pian kymmenen vuotta. Henkilökunta odottelee tasavuosijuhlaa epävarmoissa tunnelmissa. Vuokra on nousemassa, ja lisäkustannukset ajaisivat toimipisteen pois tiloista.

Vuokrakustannusten nousun taustalla on Lappeenrannan museoiden mahdollinen luopuminen Tasihinin talossa sijaitsevasta Galleria Laurasta ja sen näyttelytoiminnasta. Museon kulut 51 neliön näyttelytilasta ovat runsaat 12 000 euroa vuodessa.

Lappeenrannan toimipiste on tehnyt kaksi edellistä vuotta tappiollisen tuloksen ja etsii pikemminkin keinoja supistaa kustannuksia kuin haluaa niiden kasvavan. Se maksaa Tasihinin talon noin 390 neliön tiloistaan nyt kuukausivuokraa 4 100 euroa.

Museo on säästövelvoitteidensa vuoksi vähentänyt näyttelytoimintaa Laurassa jo aiemmin ja järjestää nykyisin galleriassa vuosittain yhden, kaksi kuukautta kestävän syysnäyttelyn. Seuraava, Muotiasusteita Wolkoffin tyyliin, avautuu 8. syyskuuta.

— Meillä ei ole sitovaa sopimusta eikä tarvetta jatkaa galleriatilan käyttöä. Talous kiristyy, ja näyttelyiden ja muun toiminnan pyörittämiseen on koko ajan vähemmän rahaa kiinteiden kulujen jälkeen, vs. museotoimenjohtaja Leena Räty perustelee.

Lappeenrannan toimipisteen vuokramenot ovat sen saamia avustuksia suuremmat. Toimipiste saa valtionosuutta koko toimintaansa, joka käsittää taiteen perusopetuksen ohella kansallispuku-, kurssi- ja seniori- sekä muuta tapahtumatoimintaa.

Taiteen perusopetuksen raha on otettu tästä potista, sillä taideopetuksen kärkihankkeisiin saadut kohdeapurahat ovat vähäisiä suoraan valtionapuun verrattuna. Myös valtionosuus on vähentynyt jatkuvasti, ja nyt koko järjestelmä on uudistumassa.

Avustusten saamista kärkihankkeisiin on helpottanut yhdistyminen osaksi Taito Etelä-Suomea vuonna 2016. Apurahojen jakajat ovat suhtautuneet hakemuksiin suopeammin, kun tuen hakijana on ollut Taito Etelä-Suomi Taito Etelä-Karjalan sijasta.

Toimipiste aloitti Taito Etelä-Karjalana Tasihinin talossa tammikuussa 2008 ja rahoitti itsekin tilojen kunnostusta. Vastaavia, käsityöperinnettä kunnioittavia tiloja on vaikea löytää kaupungilta, ja vapailla markkinoilla vuokrat voivat olla kolminkertaiset.

Lappeenrannan ohella Etelä-Karjalasta on Taito Etelä-Suomessa Luumäen ja Parikkalan toimipisteet. Niiden tilanne on Lappeenrantaa parempi. Erityisesti Parikkalassa kunta haluaa pitää käsityökeskuksen toiminnassa ja tukee sitä avokätisesti.

Neuvottelut Lappeenrannan toimipisteen tulevasta toiminnasta ovat vielä kesken. Hallitus kokoustaa asiasta seuraavan kerran ensi viikolla. Toimipisteen henkilökunta ei asian keskeneräisyyden vuoksi halunnut kommentoida tilannetta julkisuudessa.

Kirjoittaja:
Petteri Värtö