Kysymykset. Vieraileeko Lappeenrannassa kaksi miljoonaa turistia?

Matkailu. Kaikkiaan koko Suomessa vieraili viime vuonna vajaat kahdeksan miljoonaa ulkomaista turistia.

Helena Korpela

Lappeenrannassa vierailee 1,3-2 miljoonaa ulkomaalaista matkailijaa vuosittain. Näin ainakin on, jos uskoo Wirman eli Lappeenrannan kaupungin yrityspalveluja tarjoavan kaupunkiyhtiön uutiskirjettä.

Lappeenrannan kaupungin matkailupäällikkö Mirka Rahman, missä nämä kaksi miljoonaa turistia ovat, kun heitä ei juuri katukuvassa näy?

-Suurin osa Lappeenrannan turisteista on venäläisiä päivämatkailijoita. Siksi heitä näkyy vähemmän.

-Lappeenrannassa vieraili noin miljoona venäläistä viime vuonna, ja muut kansallisuudet mukaan lukien määrä oli 1,3 miljoonaa. Heistä vain pieni osa yöpyi täällä. Suomalaiset turistit tulevat tähän päälle, mutta heitä kartoitetaan vain majoitustilastojen kautta.

Mihin tämä luku perustuu?

-Ostamme vuosittain Matkailijatutkimuksen Tutkimus- ja Analysointikeskus TAK:lta. Luku perustuu heidän tutkimukseensa.

TAK:n mukaan koko Etelä-Karjalassa vieraili vuonna 2014 noin kaksi miljoonaa ulkomaalaista matkailijaa. Viime vuonna luku oli 1,3 miljoonaa. Pidätkö väitettä Lappeenrannan kahdesta miljoonasta vuosittaisesta turistista asianmukaisena?

-Nämä luvut ostetaan meille ulkopuolelta ja kun niitä käytetään, niihin myös luotetaan. TAK:n Matkailijatutkimusta on hyödynnetty Lappeenrannassa vuosikaudet. Useimmat matkailijat jotka tulevat Etelä-Karjalaan, tulevat myös Lappeenrantaan, sillä Lappeenranta on Etelä-Karjalan matkailun veturi.

Tutkimus- ja Analysointikeskus TAK:n toimitusjohtaja Pasi Nurkka, miten rajatutkimuksenne tehdään?

-Haastattelemme vuosittain noin 20 000 Suomesta poistuvaa matkailijaa. Kysymme heiltä, mikä tai mitkä ovat heidän pääasialliset kohteensa Suomessa. Tästä vuodesta lukien he myös merkitsevät karttaan kaikki paikat, joissa ovat käyneet.

Miten luku 1,3 miljoonasta Etelä-Karjalassa vierailleesta ulkomaalaisesta matkailijasta on saatu?

-Suhteutamme haastattelujen perusteella saadut tiedot rajalta, lentoasemalta ja satamista saataviin rajanylitystilastoihin. Suomesta poistui viime vuonna hieman yli kolme miljoonaa venäläistä matkailijaa. Haastattelimme heistä 8 000 ihmistä, ja heistä 45 prosenttia sanoi käyneensä Etelä-Karjalassa. Se tekee noin 1,3 miljoonaa matkailijaa.

Visit Finlandin tutkimuspäällikkö Katarina Wakonen, pidätkö lukua 1,3 – 2 miljoonasta vierailijasta Lappeenrannassa todenmukaisena?

-Luku kuulostaa todella suurelta, mutta minun on vaikea arvioida sitä, kun en tiedä tarkkaan, mitä kaikkea luku sisältää.

-Visit Finlandin Matkailijatutkimuksen mukaan Suomen 7,7 miljoonasta viime vuoden kävijästä noin neljä miljoonaa kävi pääkaupunkiseudulla, noin puoli miljoonaa Lapissa, noin kaksi ja puoli miljoonaa Järvi-Suomessa ja loput reilut miljoona saaristossa ja rannikolla. Siihen suhteutettuna Lappeenrannan osuus kuulostaa isolta.

Kuinka Suomessa käyvien ulkomaisten matkailijoiden määrää mitataan?

-Tapoja on kaksi. Tilastokeskus tekee majoitustilastoja vähintään 20 vuodepaikkaa käsittävien majoituspaikkojen yöpymisten osalta. Lisäksi tutkimusfirma TAK tekee meille Visit Finland Matkailijatutkimusta.

Paljonko Lappeenrannassa vierailee matkailijoita vuosittain?

-Rekisteröityjä ulkomaisia yöpymisiä Lappeenrannassa oli viime vuonna 93 000 kappaletta. Matkailijatutkimuksen alueellisia tietoja minulla ei ole käytettävissäni. Sen luku on kuitenkin selvästi suurempi.

Kirjoittaja:
Helena Korpela